De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
Prins Claus 
Overzichtspagina 
Een leven in beeld 
Een leven in beeld 
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
 


Claus: intellect, charme en humor overwinnen aarzelingen over Duitse prins

vorige  
 
volgende  

WOII: ´Nicht betroffen´
 

Claus vond zijn opleiding aan het exclusieve internaat Baltenschule te Misdroy in Pommeren niet leuk. Zeker toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en hij het contact met zijn ouders die in Afrika zaten kwijtraakte. Als leerling van de school werd hij van augustus 1943 tot januari 1944 ingezet als ´Marinehelfer' en verrichtte hij enige maanden arbeidsdienst in de buurt van Kiel.

Na het verkrijgen van zijn oorlogseinddiploma werd hij in militaire dienst geroepen en ingedeeld bij een pantserdivisie. Van juli 1944 tot maart 1945 deed hij dienst in Duitsland, Denemarken en Italië. Aan gevechtshandelingen heeft hij niet deelgenomen.

Krijgsgevangen

Begin mei 1945 werd de 19-jarige Claus door de Amerikanen krijgsgevangen gemaakt bij Merano in Italië en kort gedetineerd in een kamp nabij Brescia. Hier werkte hij als chauffeur en tolk, tot de Amerikanen hem in september 1945 als tolk overbrachten naar kamp Latimer bij Amersham in Engeland.

Zoals alle jongemannen die kort na de oorlog wilden gaan studeren, moest prins Claus een door de geallieerden ingestelde politieke zuiveringscommissie passeren. Dat moesten destijds al zijn leeftijdsgenoten omdat vrijwel iedere jonge Duitser via de middelbare school automatisch lid was geweest van de NSDAP-jongerenorganisaties 'Jungvolk' en 'Hitlerjugend'.

Het eindoordeel

Het oordeel van de commissie luidde ten aanzien van hem: „nicht betroffen" (niet van toepassing). En Claus kon gaan studeren.

vorige  
 
volgende