De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
 

'Ik ben een oude Afrikaan'

Volgende

De strijd tegen armoede en ellende

door Guido van de Kreeke

De passie van prins Claus voor Afrika was groot. Hij groeide er op, sprak zelfs Swahili met zijn leeftijdsgenoten en kende er een van de gelukkigste periodes uit zijn leven. Later vertaalde dit zich in een enorme zorg voor de ontwikkelingssamenwerking. Claus ontpopte zich als dé Nederlandse deskundige op dit gebied en genoot in binnen- en buitenland veel respect. De strijd tegen armoede en ellende in Derde Wereld gaf een bijzondere zin aan zijn bestaan. Daar was hij zich ook wel van bewust, want hoewel hij altijd beheerst als gentleman optrad, zei hij ooit over zich zelf: "Ik ben een beetje een oude Afrikaan."

Prins Claus stierf als een door het Nederlandse volk geliefd mens. De eenvoud en bescheidenheid waarmee zijn worsteling met zichzelf en het lot van de minderbedeelden in de wereld zichtbaar werd, troffen velen.

Afrikaanse leeftijdsgenootjes
Afrika was zijn inspiratiebron en grote passie. Dit exotische continent vormde het hart en de ziel van zijn carrière: het zoeken naar en aandragen van oplossingen voor de armoede en ellende in de wereld. Afrika vormde het opwindende decor van zijn kinderjaren. Hij had er Afrikaanse leeftijdgenootjes als vrienden en sprak al snel hun taal, het Swahili. Die belevenissen schonken hem zijn diepere begrip voor het wel en wee van verre volken in ontwikkeling.

Zoals tienduizenden Nederlanders een bijzondere jeugd in Indië beleefden, zo deed de jonge Claus zijn vroege indrukken op bij zijn vader die leiding gaf op plantages in de voormalige Duitse kolonie Tanganjika. De prins omschreef die jaren zelf als de 'meest opwindende en gelukkigste periode van mijn jeugd,' zo sterk zelfs dat 'ieder bezoek in latere jaren een beetje thuiskomen betekende.'

De Kilimanjaro
En hij zou veel thuiskomen. Tanganjika, dat bij zijn onafhankelijkheid in 1964 de naam Tanzania kreeg, werd de plaats waar hij in zijn latere leven zijn vrouw en kinderen met veel liefde naar 'zijn' mooiste plekjes leidde, zoals het overweldigende uitzicht op de hoogste en besneeuwde bergtop van Afrika, de 5895 meter hoge Kilimanjaro. De prins werd er zelfs een persoonlijke vriend van de door hem bewonderde socialistische president Nyerere, wiens visies en uitspraken hij meer dan eens in zijn eigen latere toespraken citeerde.

Volgende