De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 13 mrt 2002, 15:30  
---
Nieuwsportaal
---
DigiNieuws 
Actueel DigiNieuws 
Pagina i-Mail 
PC Thuis 2001 
ABONNEER MIJ 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Jaarverslag 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Gemeenteraadsverkiezingen 
[terug]
 D I G I N I E U W S 
 
  Kok koopt eerste digitale krant van Nederland

door Hotze Zijlstra

   
 

AMSTERDAM - Premier Wim Kok heeft woensdagmorgen in het Amsterdamse Persmuseum de eerste digitale krant van Nederland gekocht. De premier bestelde de krant online en haalde 'm vervolgens van de printer. De gereformeerde ochtendkrant Het Nederlands Dagblad biedt als eerste deze mogelijkheid.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 28kb)
Premier Wim Kok heeft de eerste digitale krant van Nederland gekocht. Naast hem zit internetmanager Ruud Vos van Het Nederlands Dagblad. (Foto: WFA BRAM BUDEL)
Het Nederlands Dagblad (www.nd.nl) kan van maandag tot en met zaterdag vanaf zes uur 's morgens via internet los worden aangeschaft. De krant kost 1,35 euro. De betaling geschiedt via Bibit Payment Services, dat tijdens de eerste twee uur van de distributie zo'n 30 keer een creditcardtransactie te verwerken kreeg.

Het digitale Nederlands Dagblad is overigens identiek aan de papieren editie. Kopers kunnen de krant na betaling in pdf-formaat binnenhalen. Het document kan op de pc worden gelezen, of worden uitgeprint.

De pdf-versie van Het Nederlands Dagblad is volgens internetchef Ruud Vos vooral bedoeld voor de lezers in de VS en Canada: "Daar zit 40 procent van de bezoekers van onze site. Kopen deze mensen de krant los, dan betalen ze drie tot vier dollar. Wij houden hier vervolgens slechts 25 dollarcent aan over. Omdat in de VS en Canada creditcardbetalingen veel meer zijn geaccepteerd, proberen we het nu ook op deze manier."

Vos zegt zich met de integrale online editie niet op Nederland te richten. "Het aantal downloads zal tegenvallen, omdat mensen hier al een overvloed aan actueel online nieuws hebben." Wel verwacht de internetmanager veel van het online archief. Vooralsnog zijn alle kranten tot 1 januari 1999 te downloaden. "Binnenkort gaat het pdf-archief terug tot 1996", aldus Vos.

Op vrijdag en zaterdag krijgen kopers naast de gewone krant ook de bijlage Katern of ZoZ. Het jeugdkatern Clou is eveneens beschikbaar en verschijnt eens in de veertien dagen.
 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 13 mrt 2002, 15:30

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.