Dramatisch gevecht om hoofdrollen in de Zeemeerman!

De tranen van Ellen ten Damme!

Het nieuwe LIEFDESPAAR van de Nederlandse film!

Achter de schermen van de nieuwe Nederlandse filmproductie DE ZEEMEERMAN hebben zich dramatische tonelen afgespeeld. Want bij de vele honderden acteurs en actrices die auditie deden voor de hoofdrollen, waren vele gerenommeerde namen die grote kans maakten in deze film te schitteren.

Maar producent ROB HOUWER en regisseur FRANK HERREBOUT hadden nu eenmaal bepaalde types in hun gedachten! En dat betekende dat zelfs toptalenten als ANTONIE KAMERLING en de ook talentvolle ELLEN TEN DAMME, die onder meer opviel in PLEIDOOI, op het laatste moment niet uitgekozen werden voor deze film.

Antonie Kamerling was daar niet kapot van. Hij heeft het drukker dan ooit met mooie filmrollen. Hij is nu te zien in de Belgische film LISA en werkt keihard aan de film ALL STARS, waarin hij een voetballer speelt die ook zingt.

Maar een klap was het wel voor Ellen ten Damme, die in Amerika filmde toen zij hoorde dat zij de rol, waar ze min of meer op gerekend had, niet zou krijgen. Want lange tijd leek het erop dat ANTONIE KAMERLING en ELLEN TEN DAMME Rob Houwers nieuwe liefdespaar zouden spelen.

Maar op het laatste moment werd niet gekozen voor Ellen ten Damme, maar voor de bij het Nederlandse publiek totaal onbekende GONNY GAAKEER.

Toen Ellen dit nieuws per telefoon in Amerika werd meegedeeld, kreeg zij een enorme huilbui. Ze was er kapot van volgens producent Rob Houwer, die zei: "Maar film is nu eenmaal knalharde showbusiness. Gonny was meer het type en in deze film lijkt zij zelfs in haar spel op Sharon Stone in Basic Instinct."

Ellen is de teleurstelling alweer te boven. Ze heeft inmiddels prachtige aanbiedingen gehad. Ze heeft nu wel ervaren hoe hard de filmwereld kan zijn. Maar Rob Houwer kan het zich, zei hij, niet permitteren ook maar enig risico te nemen met deze productie. Succes is voor hem een vereiste. Dat is hij aan zichzelf verplicht met een filmverleden als Soldaat van Oranje, Turks Fruit, Keetje Tippel en De Vierde Man. Want het was ook voor Rob moeilijk Antonie Kamerling af te wijzen, terwijl Antonie toch in DE KLEINE BLONDE DOOD bewezen heeft een acteur van formaat te zijn. Hij kreeg juichende kritieken voor deze rol!

Antonie, die zijn carrière begon in GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN, wist door hard aan zichzelf te werken uit te groeien tot een waar filmtalent. Hij heeft ook de ambitie door te breken in Amerika, zoals andere Rob Houwer-acteurs als RUTGER HAUER en JEROEN KRABBÉ (De Vierde Man) deden.

Droompaar

Maar Rob en Herrebout zochten toch naar een totaal ander type. Misschien hadden zij onbewust de wens om hun eigen droompaar te ontdekken, zoals Rob dat indertijd ook deed met de toen nog onbekende Monique van de Ven en Rutger Hauer in Turks Fruit.

Dat is hun nu gelukt. Want GONNY GAAKEER en de ook nog volkomen onbekende DANIEL BOSSEVAIN zijn nu het liefdespaar geworden dat het publiek weer naar een Nederlandse film moet lokken.

Rob Houwer, nooit verlegen om superlatieven, vindt Bossevain een 'Tom Cruise' van de lage landen en Gonny Gaakeer, een laatstejaars-studente van de Toneelschool in Maastricht waar ook Monique van de Ven vandaan kwam, is voor hem een ontdekking.

Gonny leidt Daniel in een aantal opwindende scenes naar een verbluffend happy end in deze film.

Twee nieuwe sterren zijn geboren, dat past in de traditie van de films van Rob Houwer. Twee nieuwe talenten, die, zoals Houwer denkt, klaar zijn voor een internationale carrière in filmland.

Rob Houwer wil met DE ZEEMEERMAN ook bewijzen dat de Nederlandse speelfilm tegen alle theorieën en meningen in wel degelijk toekomst heeft. Houwer wordt doodziek van alle verhalen dat het afgelopen is met de Nederlandse film. Dat men de strijd verloren heeft tegen de 100 miljoen dollar-producten uit Amerika.

Houwers film DE KLEINE BLONDE DOOD met in de hoofdrol ANTONIE KAMERLING, die daarmee zijn visitekaartje afgaf als acteur met een grote toekomst, trok twee jaar geleden 350.000 bezoekers. Daarmee toonde Houwer aan dat een Nederlandse film ook in deze tijd een groot succes kan zijn. Dat wil hij nu weer.

Houwer: "Het gewone Nederlandse publiek heeft nu eenmaal lak aan GOUDEN KALVEREN of andere prijzen." Houwer geeft toe dat het de laatste tijd helaas vaak de dood in de pot is voor de Nederlandse film. Er is meestal veel geschreeuw in bepaalde kranten en sommige tv-programma's, maar het grote publiek blijft weg.

Met De Zeemeerman wil Houwer echter het grote publiek terugwinnen voor de Nederlandse film. Hij concurreert nu op eigen terrein, zelfs met het populaire genre Amerikaanse bioscoopfilm. Want in De Zeemeerman zijn verbluffende speciale effecten te zien, waarbij zelfs de allermodernste digitale beeldtechniek werd toegepast, waarmee ook in Steven Spielbergs Jurassic Park of in Jan de Bonts Twister werd getoverd.

UIP, de grootste Amerikaanse filmdistributeur die ook de James Bond-films op alle continenten uitbrengt, heeft nu ook DE ZEEMEERMAN onder contract genomen en brengt de film vanaf vandaag in maar liefst 73 bioscopen tegelijk uit.

Het is daarom begrijpelijk dat er in onze Nederlandse showbusiness bij acteurs en actrices zo'n grote belangstelling was voor de audities. Meer dan driehonderd acteurs en actrices deden camera-auditie. Er waren veel onbekende gezichten bij en het was voor alle betrokkenen heel spannend. Want een hoofdrol in zo'n belangrijke film kan voor de acteur een internationale doorbraak betekenen.

Zo werd Rutger Hauer een wereldster, omdat hij als onbekende in dat grote Hollywood wel een kopie kon laten zien van Soldaat van Oranje. Datzelfde geldt voor JEROEN KRABBÉ en ook voor DEREK DE LINT, die in films als Soldaat van Oranje, Turks Fruit en De Vierde Man schitterden.

ROB HOUWER is trouwens toch een man die in films wereldtalenten lanceerde. Paul Verhoeven, die van Rob zijn eerste kans kreeg een grote speelfilm te maken WAT ZIEN IK is nu een van de meest gevraagde regisseurs van Hollywood, die met Basic Instinct filmgeschiedenis schreef en dat geldt ook voor JAN DE BONT, die vroeger cameraman was bij ROB en nu met Speed en Twister twee van de succesvolste films van de laatste jaren regisseerde.

Begrijpelijk dat heel acterend Nederland stond te trappelen om in DE ZEEMEERMAN te spelen en dat men soms zelfs voor niets wilde meedoen.

Katja Schuurman speelde zelfs voor de minimale gage van ƒ600 mee, maar ze heeft dan ook een piepklein rolletje.

Voor Rob Houwer en regisseur Frank Herrebout is het vandaag de dag van de waarheid. Zal Nederland weer afkomen op een Nederlandse film? Het wordt weer eens tijd. Wie wil nu niet een totaal nieuw liefdespaar in actie zien, dat straks misschien de nieuwe Monique van de Ven en Rutger Hauer kan zijn?