Terug naar inhoud Cinema Holland
donderdag 1 februari 2001

'Vertical Limit'

Lawine van stunts

Ruige berglandschappen leveren mooie plaatjes op en het is altijd spannend als het leven van mensen aan een draadje hangt. Geen wonder dus dat Hollywood eens in de zoveel tijd de bergbeklimmersfilm herontdekt. Omdat Stallone's 'Cliffhanger' alweer wat stoffig begon te worden, mocht regisseur Martin Campbell met 'Vertical Limit' een nieuwe bijdrage leveren aan het genre.

Izabella Scorupco speelt een van de klimmers van wie het leven aan een draadje komt te hangen in 'Vertical Limit'.

Het verhaal mag nauwelijks een naam hebben, al is het uitgangspunt dramatisch genoeg. Bij een klimongeluk offerde Peter Garret (Chris O'Donnell) op diens eigen verzoek ooit het leven van zijn vader op, teneinde dat van zijn zus en hemzelf te redden. Zus Annie (Robin Tunney) heeft Peter die beslissing nooit vergeven en het contact met haar broer verbroken.

Aan de voet van de K2, de op één na hoogste berg ter wereld, lopen de twee elkaar weer tegen het lijf. Peter heeft het klimmen eraan gegeven en werkt als fotograaf, Annie ging door en maakt deel uit van een klimteam dat de top wil halen. Drijvende kracht achter die beklimming is de keiharde zakenman Elliot Vaughn (Bill Paxton), die het bedwingen van de K2 als een prachtige publiciteitsstunt beschouwd voor zijn vliegtuigmaatschappij. Hij heeft er alle belang bij om zo snel mogelijk boven te zijn en forceert daarom onverantwoordelijke beslissingen.

De beklimming loopt uit op een fiasco. Na een lawine komen de klimmers vast te zitten in een gletsjerspleet op dodelijke hoogte. Elke minuut verminderen hun overlevingskansen, elke reddingspoging lijkt bij voorbaat gedoemd te mislukken. Toch waagt Peter Garret de gok. Hij is vastbesloten zijn zus te redden en vind een paar excentrieke figuren bereid om hem te helpen. Ieder heeft daar zo zijn eigen redenen voor, al is geen daarvan erg geloofwaardig.

Al lukt het Martin Campbell niet om leven te blazen in deze bedacht aandoende vertelling vol clichés, als het op actie aankomt kent hij het klappen van de zweep. Een lawine van spannende stunts leidt de aandacht af van de tekortkomingen die 'Vertical Limit' zeker kent, waardoor de film toch nog het nodige vermaak biedt. Zolang je er achteraf maar niet over gaat nadenken.

Marco Weijers

 

Regie: Martin Campbell
Cast: Chris O'Donnell, Robin Tunney, Bill Paxton