De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Racende student De Groot
wil graad halen op Masters

   
 

AMSTERDAM - Eergisteren slaagde Stefan de Groot als student lucht- en ruimtevaarttechniek aan de TU Delft glansrijk voor het theoretische tentamen elektriciteit en magnetisme. Op 11 augustus aanstaande wacht hem echter een praktijkexamen dat hem al meteen een masters-degree kan opleveren. De 22-jarige Hillegommer maakt dan op het Circuit Park Zandvoort zijn debuut in de prestigieuze Marlboro Masters of Formula 3 die als kweekvijver voor Formule 1-rijders wordt beschouwd. Als laatste winnaar werd vorig jaar de Japanner Takuma Sato door het Jordan-team aan de haak geslagen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (213x284, 11kb)
Stefan de Groot (Foto: WFA CHRIS SCHOTANUS)
Tweemaal stond De Groot tijdens de Masters op pole-position, maar dat was nog in het bijprogramma als Formule Ford-coureur. Na het behalen van de Nederlandse titel in 2001 stapte hij dit jaar over naar het Duits Formule 3-kampioenschap, waar hij met een Dallara-Opel Spiess van het Belgische JB Motorsport nog niet tot imponerende prestaties kwam. Een herhaling van de snelste trainingstijd, die in de Masters van zo'n cruciale betekenis is gebleken, lijkt dan ook een veel moeilijker opgave dan het tentamen van afgelopen maandag.

Desondanks meende teamchef Yves Olivier, zelf actief als DTM-coureur bij Opel: "De verwachtingen voor de Masters zijn hoog gestemd. Als je de palmares van Stefan bekijkt, heeft hij nog niet zoveel race-ervaring maar hij heeft wel veel in zijn mars. Hij was ons al opgevallen in de Formule Ford, met name door onze engineer Ludo Loots met wie hij vroeger heeft samengewerkt. Hij was rijp om naar de Formule 3 door te stoten. Stefan is niet alleen snel maar ook een intelligente rijder met veel technisch inzicht. Ik wil niet teveel druk op hem leggen, maar ik ga ervan uit dat hij op de voorste startrijen staat. Belangrijk zal zijn om tijdens de kwalificatie op het goede moment te pieken met de (Kumhro)-banden".

De Groot, die evenals het JB-team met de Maleisische coureur Rizal Ramli zal worden ondersteund door tabaksfirma en Masters-naamdrager Philip Morris, denkt er net zo over. "De snelheid zit er gewoon in, maar dat het dit seizoen nog niet naar wens is gegaan heeft niets met mij te maken. Motoren en dempers zijn buiten mijn invloed stuk gegaan en altijd op verkeerde momenten. De prestaties zijn weliswaar nog niet goed, maar zitten er wel in", aldus de piloot die in de Formule 3 ook nog als student mag worden beschouwd. De circuits zijn voor hem in de Duitse titelstrijd volstrekt nieuw. Zandvoort daarentegen kent hij als zijn broekzak. "Dat is een voordeel, want je moet er goed de weg weten om je banden optimaal te gebruiken. En in de Formule 3 is de kwalificatie van doorslaggevend belang."

De Groot is niet de enige Nederlandse deelnemer aan de komende Masters. Vast staat dat Charles Zwolsman en Robert Doornbosch van de partij zullen zijn (beiden reden al in de punten van het Duits kampioenschap), en ook Jeroen Bleekemolen, die gisteren een contract bij het Engelse Avanti-team tekende om met een Dallara-Mugen Honda aan de Masters mee te doen. Ter voorbereiding rijdt de jongste zoon van Michael Bleekemolen races op Silverstone en Rockingham.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.