De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Warrige dag op Damrak
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse beurs hield zich gisteren goed. In tegenstelling tot de overige Europese beurzen wist het Damrak zelfs een kleine winst te noteren. Amsterdam sloot op een plus van 0,2% op 447,05 punten. Een handelaar sprak van "een warrige dag" aan het Damrak. Het fundament onder het vertrouwen van beleggers is nog niet stevig.

De financiële waarden lieten een verdeeld beeld zien. Grootbank ABN Amro pakte 1,9% op €19,30. Het aandeel werd door Deutsche Bank op de kooplijst gezet.

Aegon daarentegen zag zijn koers met 1,6% terugvallen op €20,11. Volgens analisten presteert de verzekeraar slechter dan grote concurrenten in het buitenbland zoals Allianz of Axa. "De sector doet het niet goed maar Aegon doet het nog minder", aldus een analist.

Financiële instellingen met minder nadruk op verzekeren, zoals Fortis en ING houden het hoofd wat beter boven water. Het verlies van Fortis liep aan het eind van de dag op naar 0,8% op €21,83. ING kondigde de verkoop van de Filipijnder levensverzekeringsbedrijf aan. De bankverzekeraar slaagt er maar niet in om een leidende positie om deze markt te veroveren. Beleggers beloonden ING met 0,2% koerswinst op €25,50.

Automatiseerder Getronics werd gisteren wederom gestraft. Het bedrijf krijgt volgende week voor het eerst in zijn geschiedenis te maken met arbeidsonrust. Er is met het personeel een conflict over de nieuwe cao. Volgende week maandag zal er actie worden gevoerd. Beleggers zijn nog niet gerust over een goede afloop. Op de beurs ging er 1,5% af op €1,95.

Net als ABN Amro adviseerde Deutsche Bank beleggers gisteren ook om TPG-aandelen te kopen. Verder kreeg het postaandeel een koopaanbeveling van Goldman Sachs. Het aandeel van de pakjesbezorger sloot met een winst van 1,7% op €22,35.

Spekkoper in Amsterdam was Buhrmann dat ondanks gebrek aan nieuws 2,5% vooruit ging op €11,69.

Gucci verloor 0,2% op €100,30. Vandaag presenteert het modehuis zijn kwartaalcijfers. Analisten verwachten dat het bedrijf een nettowinst zal maken van €46 miljoen. Het merk Gucci zal niet meer de melkkoe zijn die het de afgelopen jaren was. Yves Saint Laurent zal nog steeds met verlies draaien, al zal het volgens analisten een sterke omzetgroei laten zien. De resultaten zullen daarnaast gedrukt worden door hoge investeringen in de merken Alexander McQueen, Balenciaga en Stella McCartney.

KPNQwest verloor gisteren 10% op €0,09. De curatoren praatten gisteren met de telecomleverancier Alcatel. Als de Franse leverancier van apparatuur voor telecomnetwerken vasthoudt aan de eis dat KPNQwest per direct een deel van zijn schuld terugbetaalt kan dat de nekslag voor de failliete glasvezelkabelaar betekenen. Het zou gaan om een bedrag van circa €15 miljoen.

Analisten van Effectenbank Stroeve waarschuwen ervoor dat grootaandeelhouder HAL van havenbedrijf Vopak wel eens uit zou kunnen zijn op de volledige macht van het concern. Bepaald is dat het bedrijf definitief wordt opgesplitst. Een voor beleggers onvoordelige claimemissie zou ertoe kunnen leiden dat HAL een belang van 46% in Vopak verkrijgt. Nu is dat nog 30%. Het aandeel Vopak dikte echter met 0,8% aan tot €19,55. Drie jaar geleden werd het bedrijf gevormd door een bundeling van Van Ommeren en Pakhoed. Die fusie mislukte.

Op de lokale markt steeg de koers van internetinvesteerder Newconomy met 7,4% tot €0,29. Het bedrijf neemt een belang van 50% in Elsevier Training. Deze onderneming is gespecialiseerd in ict-opleidingen. De investeerder voegde daar aan toe volgend jaar in de zwarte cijfers te belanden.

Bouwbedrijf Heijmans moest 1,0% prijsgeven op €26,09. De financiering van de overname van onderdelen van de failliete branchegenoot Holzmann heeft vertraging opgelopen. Er is nog steeds geen akkoord met de Duitse banken. Beleggers vrezen verdere vertraging. Geschat wordt dat Heijmans €30 miljoen kwijt zal zijn aan de acquisitie.

Stork tenslotte kon wederom profiteren van het definitieve participatie van Nederland in het JSF-project. De bouw van het nieuwe Amerikaanse gevechtvliegtuig levert Stork miljarden aan orders op. Op de beurs steeg het aandeel met 1,0% tot€11,30.

Richard van de Crommert




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.