De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Handel in emissierechten
steekt overal de kop op

Van een onzer verslaggeefsters

   
 

UTRECHT - Rabobank en ING hebben vergevorderde plannen voor een beurs in emissierechten. Sommige bedrijven, zoals Shell, BP Amoco en Dow Chemicals, hebben al een tijdje een intern handelssysteem. En zelfs consumenten kunnen er voor zorgen dat hun co2-emissie elders wordt gecompenseerd. Nu de Europese Unie in maart dit jaar haar handtekening zette onder de Kyoto-afspraken is er geen weg meer terug. De emissiehandel wordt het belangrijkste instrument in de strijd tegen de uitstoot van broeikasgassen als co2.

Wie met een gerust hart in een auto wil rijden moet een auto huren bij Avis. Bij deze keten kan de huurder er voor kiezen een bedrag extra te betalen. Dat geld wordt geïnvesteerd in bosaanplant zodat de autorijder zijn co2-uitstoot neutraliseert. Zoals het er nu naar uitziet zal de handel in emissierechten in Europa in 2005 een feit zijn. Op mondiaal niveau wordt gestreefd naar 2008.

De markt voor deze 'handel in lucht' wordt op vele miljarden euro's geschat. "Volgens eerste berekeningen zal een ton co2-emissie op de Europese markt tussen de €10 en €20 gaan kosten", aldus milieuconsultant Jos Conzijnsen van het advies- en onderzoeksinstituut Ecofys.

Het principe van de emissiehandel is eenvoudig. Als een bedrijf de uitstoot van broeikasgassen verder terugdringt dan de vereiste norm, houdt het bedrijf emissierechten over die het kan verkopen aan een onderneming die er niet in is geslaagd de norm te halen.

In het Japanse Kyoto heeft Nederland afgesproken de uitstoot van co2 uiterlijk in 2012 te hebben verminderd met 6% ten opzichte van 1990. Voor de Europese Unie als geheel geldt een percentage van 8%. Het is straks aan de overheid om de doelstelling per sector vast te stellen.

Een aantal ondernemingen loopt inmiddels op de verwachte verplichtingen vooruit, maar een aantal is ruw wakker geschud door de ratificatie van het Kyoto-verdrag. Zij schrikken nu terug voor de investeringen of worstelen nog met de vragen wanneer te beginnen en op welke manier. Volgende week organiseert Ecofys met een aantal andere partijen een cursusdag om bedrijven te helpen hun strategie ten aanzien van klimaat neutraal ondernemen bepalen.

"Het Nederlandse bedrijfsleven heeft de afgelopen jaren al veel gedaan om energiezuiniger en minder vervuilend te produceren. Het bedrijfsleven in andere Europese landen loopt wat dat betreft nog erg achter. Zo moeten landen als Denemarken, Duitsland en Engeland de uitstoot terugdringen met percentages die rond de 20 liggen", aldus Cozijnsen. Volgens hem betekent dat dat veel Nederlandse bedrijven koper zullen worden van emissierechten.

"Dat kan voordeliger zijn dan zelf investeren in emissiereductie. Buitenlandse bedrijven die zich nog maar nauwelijks hebben ingespannen om milieuvriendelijker te gaan werken kunnen meestal tegen weinig kosten veel bereiken. Naarmate een onderneming meer energie-efficiënte investeringen heeft gedaan, wordt het steeds duurder om een extra reductie te bereiken." Hoe de markt in deze rechten om te mogen vervuilen zich zal ontwikkelen, is van een aantal factoren afhankelijk. Zo is bijvoorbeeld nog niet duidelijk of er een sanctiesysteem komt als bedrijven hun doelstelling niet halen. Maar dat het een wereldhandel wordt staat volgens Cozijnsen buiten kijf.

Want ook al heeft Amerika het Kyoto-verdrag niet geratificeerd, de bedrijven staan volgens hem te trappelen om mee te doen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.