De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Martelaar' doodt 18
mensen in Jeruzalem

Van onze correspondent

   
 

TEL AVIV - Bij een door de Hamas-beweging opgeëiste aanslag zijn in een bus in Jeruzalem gisterochtend negentien mensen, inclusief de Palestijnse zelfmoordenaar, omgekomen. Premier Ariel Sjaron, die de plaats van het drama bezocht terwijl de lijken nog in zakken op straat lagen, zei dat woorden tekortschoten om het drama te beschrijven. Hij vroeg zich ook openlijk af wat voor Palestijnse staat er dan wel moet komen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 30kb)
Israëls pemier Ariel Sjaron kijkt naar de lijkenzakken voor slachtoffers van de bloedigste bomaanslag in Jeruzalem in vele jaren. (Foto: REUTERS)
Het was een duidelijke poging om de Amerikaanse president George W. Bush te beïnvloeden, die op het punt staat zich uit te spreken voor vorming van een interim-staat Palestina.

Die politieke overwegingen waren gisterochtend ver weg toen wanhopige ouders probeerden uit te vinden of hun kinderen de aanslag in de totaal vernielde bus hadden overleefd. Veel schoolkinderen zaten in de bus en zeker zeven werden gedood.

Dramatische scènes speelden zich af in de wijk Gilo, waarvandaan de bus was vertrokken. Duidelijk werd ook dat schoolkinderen uit een andere bus een heldenrol hadden gespeeld door mensen uit de ontplofte bus te trekken. Een 15-jarige jongen, die nog onder de bloedspatten zat, vertelde hoe hij een jong meisje uit de bus had gehaald.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (600x400, 49kb)

De dader van de aanslag was een 25-jarige Palestijn uit een vluchtelingenkamp bij Nabloes, die volgens een achtergelaten brief al tweemaal eerder een poging had gedaan 'martelaar' te worden. Zijn vader zei 'heel blij' te zijn met de daad van zijn zoon. Naar verluidt hadden de Israëlische autoriteiten voor de aanslag vruchteloos jacht gemaakt op in Jeruzalem geïnfiltreerde terroristen.

De aanslag was de ernstigste in Jeruzalem sinds februari 1996, toen een Palestijnse zelfmoordenaar 26 doden veroorzaakte, eveneens in een bus. Het is ook de bloedigste Palestijnse actie sinds de Pesach-bom in een restaurant in Netanja, waarna Israël besloot grote delen van de Palestijnse Westoever te bezetten. Gisteravond kwam het Israëlische kabinet bijeen om een reactie te bespreken.

In Washington is inmiddels uitgelekt dat president Bush een Palestijnse staat wil erkennen in de zogenaamde A- en B-gebieden, die respectievelijk onder Palestijns bestuur stonden of waarvan alleen de veiligheid in Israëlische handen was.

De Palestijnen willen dat Israël zich terugtrekt tot achter de grenzen van 1967, waardoor het mogelijk wordt dat Oost-Jeruzalem de Palestijnse hoofdstad wordt.

Bush zou willen voorstellen de interim Palestijnse staat een zetel te geven in de Verenigde Naties en het de officiële onderhandelingspartner voor de Israëli's willen maken. In ruil daarvoor dienen de Palestijnen wel het terrorisme af te zweren en verregaande hervormingen in de veiligheid door te voeren.

De Amerikanen willen ook dat er een internationale top over het Midden-Oosten wordt gehouden, waarop de belangrijkste knelpunten aan bod komen: de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen, de status van Jeruzalem en de definitieve grenzen. Onduidelijk is nog of Bush ook een tijdsbestek zal aankondigen waarbinnen de definitieve Palestijnse staat vorm krijgt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.