De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
wo 19 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlanders weg
uit onrustig Peru

Van onze correspondent

   
 

LIMA - Tientallen Nederlandse toeristen hebben gisteren het door hevige onlusten geteisterde Peru kunnen ontvluchten. In de hoofdstad Lima domineerden agenten en pantserwagens het straatbeeld terwijl in het 165 kilometer zuidelijker gelegen Tacna, in navolging van het zuidelijke Arequipa, gewelddadige straatprotesten uitbraken. Boze Peruanen lopen er te hoop tegen privatisering van energiebedrijven.

De meeste van de ongeveer 45 Nederlandse toeristen die in het door betogers aan gruzelementen geslagen Arequipa zaten, zijn inmiddels in veiligheid. De evacuatie vond onder meer plaats met kleine bussen, die gisterochtend in alle vroegte Arequipa onopgemerkt wisten te verlaten. Betogers houden sinds het weekeinde alle uitvalswegen met barricades geblokkeerd en bekogelen al het verkeer dat zich een weg durft te banen door de versperringen met keien en andere projectielen.

Het inmiddels door president Alejandro Toledo gemobiliseerde leger probeert met zware tanks en pantservoertuigen de weg tussen het stadscentrum en de luchthaven open te houden. Hierdoor kon maandag een groep van 25 Nederlandse toeristen het eveneens door toedoen van de betogers zwaargehavende vliegveld bereiken om met evacuatievluchten naar veiliger oorden te vertrekken. Een laatste groep landgenoten, meest jonge rugzaktoeristen, probeerde gisteren samen met andere gestrande buitenlanders Arequipa via de lucht te verlaten.

Volgens de Nederlandse honorair-consul in Arequipa, Connie Towee-De Montesinos, is het absoluut noodzakelijk dat alle buitenlanders het rumoerige gebied zo snel mogelijk verlaten. "Ze moeten hier echt weg en wel meteen. Het is gewoon te gevaarlijk. Ik heb de indruk dat hier een soort van burgeroorlog is begonnen", aldus Towee, die zelf ook haar in het stadscentrum gevestigde kantoor amper durft te verlaten uit angst voor de losgeslagen betogers.

De heftige betogingen in Arequipa begonnen eind vorige week naar aanleiding van de privatisering van twee plaatselijke elektriciteitsbedrijven. Eerder had de nationale regering verzekerd dit niet te zullen doen. De demonstranten zijn ook boos op de koper van beide nutsondernemingen, het Belgische Tractebel, dat reeds verwikkeld is in een geruchtmakend corruptieschandaal rond contacten met en betalingen aan de in ongenade gevallen meesterspion Vladimiro Montesinos.

Ook in andere steden van Zuid-Peru dreigen grootschalige onlusten. In de historische stad Cuzco, een toeristische trekpleister en het tegen de grens met Chili gelegen Tacna vonden gisteren reeds verschillende betogingen plaats waarbij de politie met harde hand moest optreden.

Bij de ongeregeldheden is in Arequipa volgens een eerste schatting voor tenminste 100 miljoen dollar aan materiële schade aangericht. Delen van het oude stadscentrum zijn veranderd in smeulende hopen puin. De regering heeft de noodtoestand afgekondigd en een avondklok ingesteld. Het leger patrouilleert met ruim 800 soldaten in de stad.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


wo 19 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.