De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Toerist in heel Europa
dupe van stakingsgolf

   
 

door Marjolein van der Gaag DEN HAAG - Duizenden Nederlandse toeristen dreigen de dupe te worden van massale stakingen op verschillende plaatsen in Europa. Zowel vertrekkende als terugkerende vakantiegangers moeten vandaag op flinke vertragingen rekenen op de vliegvelden.

Zo kan het luchtverkeer ernstig verstoord raken omdat de luchtverkeersleiders in Frankrijk, Italië, Portugal, Griekenland en Hongarije van plan zijn het werk neer te leggen. Zij willen hiermee protesteren tegen centralisatie van de verkeersleiding.

In Frankrijk gaat zo goed als alles plat. De KLM heeft zich hierdoor genoodzaakt gezien bijna al haar vluchten naar Frankrijk te annuleren.

Daarnaast zijn er nog steeds algemene stakingen gaande in Griekenland en dreigt zowel op het Spaanse vasteland als op de Canarische Eilanden en de Balearen morgen massaal het werk te worden neergelegd.

Hier zullen onder meer de bussen die vakantiegangers tussen de hotels en de luchthavens vervoeren, morgen niet rijden. Ook zullen taxichauffeurs hun wagens laten staan, rijdt het openbaar vervoer alleen tijdens de spits en zal er slechts beperkt kunnen worden gevlogen.

Om het leed voor de toeristen enigszins te verzachten zijn de verschillende Nederlandse touroperators druk doende maatregelen te treffen. Zo ook TUI Nederland, waar onder meer Arke en Holland International onder vallen. "Voorlopig hebben we de situatie onder controle", vertelt H. Ritman. "We vliegen morgen met 272 passagiers op de Canarische Eilanden en hebben daarvandaan de bevestiging gekregen dat het toestel gewoon kan landen. Ook zijn er al auto's gehuurd om de mensen vanaf de luchthaven naar hun hotel of appartement te brengen."

Desondanks houdt Ritman een slag om de arm. "De situatie kan altijd nog veranderen.

Het alternatief is dat we vrijdag vliegen. Dat is mogelijk, maar het zou wel vervelend zijn."

In Griekenland was gisteren al sprake van een grote staking uit protest tegen een nieuwe pensioenregeling. Veel vliegtuigen bleven aan de grond, het openbaar vervoer reed niet en de veerboten, die altijd veel toeristen naar de eilanden brengen, voeren niet uit. Ook vandaag zullen de veerboten overigens aan de kade blijven liggen.

Volgens ANWB-woordvoerder D. Diepenhorst valt de impact van de stakingen in Griekenland op de Nederlandse toerist vooralsnog mee. Hoe de situatie morgen in Spanje zal verlopen, kan hij niet zeggen.

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen spreekt van een vervelende situatie. "Dit is overmacht, ook voor de touroperator", stelt woordvoerster M. Dresmé. "Aan sommige zaken, zoals een extra overnachting omdat een vlucht vanwege een staking niet kan vertrekken, kan een reisorganisator ook niets veranderen."

Volgens Dresmé zijn deze mogelijke extra kosten als gevolg van de stakingen dan ook voor eigen rekening van de reiziger.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.