De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Goedkoop vliegen niet
altijd voordeligst

   
 

SCHIPHOL - Vliegtickets bij de lage-prijzenmaatschappijen kunnen aanmerkelijk duurder zijn dan van de zogenaamde 'dure' lijndienstmaatschappijen, zoals de KLM. De prijsverschillen blijken zelfs voor sommige vluchten bij de prijsvechters tot het dubbele op te lopen. Een onderzoek, uitgevoerd door TQ3, één van de grote zakenreisorganisaties in ons land, heeft dat ondubbelzinnig aangetoond.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (400x400, 30kb)

Specialisten van het reisbedrijf, waarin de KLM een belang van 9 procent bezit, stelden de opmerkelijke prijsverschillen met spookboekingen tot vijf keer vast voor een retourvlucht naar Nice.

Op bepaalde dagen was de KLM met 115 euro voor een retourtje twee keer zo goedkoop als de 238 euro bij Basiq Air, nota bene een dochtermaatschappij van de KLM. Overigens vroeg ook prijsvechter EasyJet bijna het dubbele tarief. De KLM was in alle gevallen voordeliger. Alleen Virgin was met 111 euro op slechts één datum goedkoper dan de KLM. Maar Virgin vliegt uitsluitend vanaf de luchthaven Zaventem bij Brussel.

Versteld

"We hebben werkelijk versteld gestaan van de verschillen", zei algemeen directeur Joes van Genuchten van TQ3. "We hebben het onderzoek uitgevoerd, omdat ook onze zakenreizigers om de goedkoopste tickets vragen. We dachten dat lage-prijzenmaatschappijen per definitie het goedkoopst zouden zijn, maar dat blijkt dus niet te kloppen."

De reisdirecteur vult met zijn conclusie aan: "De les die we geleerd hebben, is dat je voor de goedkoopste tickets ook bij de duurdere maatschappijen moet blijven zoeken."

De boekingen zijn op vijf verschillende data - 19 april, 1 mei, 3 mei, 7 mei en 10 mei - uitgevoerd bij Basiq Air, EasyJet, Virgin en de KLM. Het betrof een gewenste heenreis op 11 mei en een terugreis op 18 mei.

Uit het onderzoek bleek niet alleen dat de bestaande lijndienstmaatschappijen vaak goedkoper zijn dan de prijsvechters. Ook het verhaal dat vroeg boeken goedkoper is dan laat boeken, blijkt niet altijd op te gaan. Vroeg boeken was zelfs soms juist aanmerkelijk duurder dan kort voor de vlucht.

Wie dus het voordeligste ticket wil, moet niet alleen te rade gaan bij de lage-prijzenmaatschappijen, maar ook goed op de vliegdata letten. Of wel of niet een nacht in het weekeinde in het verblijf is begrepen, kan ook groot effect op het vliegtarief hebben. Ook de toeslagen die nog bij de ticketprijs komen, kunnen de pret van het voordeel behoorlijk drukken.

Commercieel directeur Gerard Helming van Basiq Air, een volle dochter van Transavia Airlines dat 80 procent bezit is van de KLM, erkent het bestaan van de prijsverschillen. "Het zijn wel tarieven die via zo'n zakenreisorganisatie worden aangeboden. En er zit een nacht van zaterdag op zondag in de reis. Maar het prijsverschil klopt", zei hij.

De Basiq Air-directeur besluit: "De KLM wenst bepaalde reisorganisaties dit soort lage tarieven aan te bieden. Het is ons een doorn in het oog. Onbegrijpelijk welke redenen daartoe dienen. Het verklaart minstens de helft van het prijsverschil. Het blijft natuurlijk een feit dat prijsverschillen om tal van redenen kunnen blijven voorkomen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.