De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Klachtenregen over
zelfbellende software

   
 

AMSTERDAM - Nederlanders laten zich massaal bij de neus nemen door louche exploitanten van 0900-nummers, die op internet actief zijn. Dat blijkt uit het enorme aantal reacties dat de Opta, KPN Telecom en De Telegraaf kregen naar aanleiding van vorige week gepubliceerde artikelen over stiekem geïnstalleerde software die uit zichzelf met deze dure nummers belt.

Wat vooral naar voren komt in de talloze verontwaardigde reacties, is de machteloosheid van de gedupeerde internetters. Er valt een rekening van honderden euro's op de mat, terwijl de eigenaar van de aansluiting geen flauw idee heeft hoe deze kosten gemaakt zijn. En klagen bij KPN helpt niet: daar biedt men slechts de keuze tussen betalen of afgesloten worden. Hoewel de rekening in eerste instantie wél betaald zal moeten worden, hoeven gedupeerden niet te wanhopen. De volgende stap is een klacht in te dienen bij de Stic, de Stichting Informatiedienstencode (www.stic-nederland.nl).

Voorzitter Dick Westendorp, voormalig directeur van de Consumentenbond: "De Stic is een zogenaamd wettelijk erkend zelfreguleringsinstituut met de instrumenten om op te treden tegen clubs die de boel belazeren. Iedereen die een probleem heeft met een aanbieder, moet dus vooral een klacht indienen, zodat we ze hard aan kunnen pakken."

De Stic werd eind jaren '90 als onafhankelijk instituut opgericht door zes telecombedrijven om de branche een beter imago te geven. Dat lijkt nu weer nodig te zijn. Westendorp: "Naar aanleiding van de verhalen in De Telegraaf hebben al tientallen mensen een klacht ingediend en we verwachten de komende dagen nog een veelvoud hiervan binnen te krijgen."

Direct klagen bij de exploitant kan overigens ook helpen, zo bleek afgelopen week. Vooral over de bedrijven Bel-Call en Crosskirk uit Spanje en het Nederlandse IP Tower uit Rijswijk (www.iptower.nl) en Tintel uit Oude Tonge (www.tintel.nl) regende het klachten.

Klachten

Volgens directeur Herman Tanis van Tintel zijn klachten direct aan zijn adres van harte welkom. De directeur reageert aanvankelijk wat nerveus, maar herstelt zich snel: "We krijgen er maar een stuk of 2 à 3 per maand. Als marktleider is het natuurlijk niet wenselijk in de dubieuze hoek te belanden." Het grote aantal klachten verklaart Tanis door het grote aantal transacties dat zijn bedrijf maandelijks uitvoert voor klanten.

Er is nog een manier om je te wapenen tegen de 0900-maffia, namelijk beter opletten. Wie met een analoge of isdn-lijn inbelt op internet, loopt altijd het risico dat websites een klein stukje software proberen te installeren. De exploitanten proberen dit in veel gevallen zo onopvallend mogelijk te doen, waarna de verbinding verbroken wordt en contact wordt gelegd met het dure nummer. Vaak blijft de dubieuze software in het vervolg bellen naar dat nummer, waardoor iedere keer dat verbinding met internet wordt gemaakt, hogere kosten dan normaal berekend worden. Overigens dienen de meeste 'dialers' als betaalsysteem voor porno-sites.

In het algemeen wordt geadviseerd goed op te letten waar op geklikt wordt en op welke vragen met 'ja' wordt geantwoord. Het is natuurlijk ook een optie om 0900-nummers op de telefoonlijn te laten blokkeren, of in ieder geval de 0906-serie af te laten sluiten, aangezien deze het populairst zijn bij dubieuze exploitanten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.