De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 18 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Lezerservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  'Een pingpongbal
maakt méér lawaai'

   
 

SEXBIERUM - Willem Hartman, de allergrootste kassenteler van Nederland, met 350.000 vierkante meter kassen in het Friese Sexbierum, waar door zo'n 200 medewerkers paprika's, komkommers, aubergines, tomaten en pepers worden ingepakt, en met nog eens 30 hectare glastuinbouw in Spanje, is verbijsterd over die typisch Hollandse 'ambtenarenbetutteling' die hem nu al maanden achtervolgt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 28kb)
Willem Hartman, de grootste kassenteler van Nederland, is boos dat zijn personeel niet meer van de radio mag genieten. "Het is pure pesterij van mensen uit de buurt."
Om te beginnen heeft hij de bedrijfsradio een half jaar geleden moeten uitzetten na klachten van omwonenden over muziekoverlast - op last van de gemeente en op straffe van inbeslagname van dat apparaat. "Stikchagerijnig werd het personeel ervan, omdat mijn mensen bij het werk gewoon graag naar muziek luisteren," vertelt de ondernemer.

Geen begrip

Hij geeft werk aan 30 procent van de dorpsbewoners en is de grootste werkgever in de gemeente Franekeradeel.

"Het personeel had totaal geen begrip voor de klagers", aldus bedrijfsleider Jan van der Zee. "Mijn broer, die op nota bene een paar meter afstand van ons bedrijf woont, heeft nooit iets gehoord."

Wekenlang werd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau de 'geluidsoverlast' gemeten rondom het kassencomplex. De directeur, terwijl hij de onderzoeksresultaten (drie dikke boekwerken met een brij aan cijfertjes) pakt: "Dit onderzoek heeft mij duizenden euro's gekost; zonde van het geld. Belachelijk ook dat dit is nodig geweest vanwege een paar overdreven klachten over geluidsoverlast."

Want wat bleek uit het akoestische geluidsonderzoek: uit de kassen kwam slechts 3 dB(A) muziekgeluid teveel. "Dat is niet eens het geluid van een stuiterende pingpongbal of een vingerroffel op een tafel," briest Hartman.

Nog stuitender noemt hij het volgende: het geluid van machines uit de kassen oversteeg het maximum met 8 dB(A). "Dus die klagers konden de muziek in de kassen niet hebben gehoord, omdat de machines de liedjes overstemden. Dat is toch niet te filmen?" Voor de gemeente Franekeradeel was het geluidsrapport echter reden genoeg om een officiële, verzegelde begrenzer te eisen op de geluidsinstallatie, net zoals bij disco's.

Dwarszitten

De directeur, die er nog steeds niet over uit kan, meent dat de klagers hem hebben willen dwarszitten. "Net als bij de uitbreiding van mijn kassencomplex, die is tot aan de hoogste hoogste instantie uitgevochten." Glunderend: "Èn gewonnen."

Hoofdschuddend: "Dat mensen zich bezig houden met dergelijke futiliteiten. In Spanje komt dat soort gezeur niet voor. Daar heb ik naast mijn bedrijf een chalet neergezet voor het personeel. Toen dat klaar was, ben ik naar de gemeente gestapt. Kreeg direct de bijbehorende vergunning."

De klagers zijn overigens niet bekend gemaakt. De gemeente wil er niets over zeggen en ook de omwonenden doen er het zwijgen toe. Verder worden de kassen, om erop toe te zien dat Hartman de hem opgelegde regels naleeft, gecontroleerd door een gespecialiseerd bureau in Leeuwarden. "Nou, als we zó doorgaan in Nederland, mag je in de achtertuin geen radio meer aanzetten. En dan mag de fanfare ook niet door het dorp lopen. Dan komt er een algemeen verbod op muziek in Nederland," stelt de teleurgestelde ondernemer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 18 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.