D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL

Senegal en Denemarken
aan kop na puntendeling

TAEGU - Twee helften, twee gezichten. De rust was niet alleen in tijd de scheidslijn van Denemarken-Senegal (1-1). Ook het spelbeeld van de wedstrijd in groep A liep parallel met de twee helften. De Denen domineerden voor rust en scoorden, de Senegalezen deden na rust hetzelfde. Het gelijkspel zorgt ervoor dat Denemarken en Senegal met vier punten aan kop gaan in Groep A en volgende week dinsdag in de laatste speelronde tegen respectievelijk Frankrijk en Uruguay aan een punt voldoende hebben om de achtste finales te bereiken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Jan Heintze (l) heeft vergeefs gestapt voor buitenspel en is daarna evenals René Henriksen (r) te laat om Salif Diao af te stoppen. (Foto: AP)
Bij Denemarken was er een rol van betekenis weggelegd voor de drie in Nederland spelende internationals. De Deense aanval is groot geworden bij de traditionele topdrie van de Nederlandse competitie. Jon-Dahl Tomasson was de gevaarlijkste man in de Deense voorhoede. De speler, die deze zomer Feyenoord voor AC Milan verruilt, werd in de vijftiende minuut in het Senegalese strafschopgebied onderuit gelopen door Salif Alassane Diao. Tomasson zelf ging achter de bal staan en scoorde vanaf elf meter.

De wedstrijd was fel begonnen, haast onvriendelijk. Arbiter Carlos Batres uit Guatemala moest al snel driemaal geel trekken. De Denen maakten het spel in het eerste half uur. Met name de vleugelaanvallers, oud-Ajacied Jesper Gronkjaer en PSV'er Dennis Rommedahl, bezorgden de Afrikaanse afweer problemen. De twee glipten herhaaldelijk langs hun opponenten.

Senegal, dat in de openingswedstrijd verrassend Frankrijk had verslagen, kreeg naarmate de eerste helft vorderde steeds meer grip op de Denen. De tegenstoten waren echter te schaars om aanspraak te mogen maken op de gelijkmaker. Eénmaal waren de Afrikanen er dichtbij, toen Diao kopte en PSV'er Jan Heintze de bal van de lijn werkte.

El-Hadji Diouf, Afrikaans 'Voetballer van het Jaar' en tegen Frankrijk zo sterk, maakte nu en dan een gefrustreerde indruk. Hij kwam nauwelijks los van zijn cipiers. Bondscoach Bruno Metsu greep in de rust in. Diouf kreeg ondersteuning van twee invallers: Henri Camara en Souleymane Camara.

De twee watervlugge spelers deden Senegal goed. De ploeg begon fris aan het tweede bedrijf, waarin de beloning al na zeven minuten kwam. Net nadat bondscoach Morten Olsen Gronkjaer had gewisseld voor Martin Jörgensen, legde Senegal een droom van een counter op de mat. Ogenschijnlijk ongevaarlijk balverlies van Jörgensen op de linkerflank vormde de aanleiding van de supersnelle tegenstoot. De West-Afrikanen sneden met vloeiende combinaties over het hele veld door de Deense linies als een warm mes door de boter. Op aangeven van de sterk spelende Khalilou Fadiga mocht Diao - die Heintze te snel af was - de prachtige aanval bekronen (1-1).

Het was een voorbode van wat nog zou komen. Senegal maakte vanaf de rust het spel, de kansen deden zich voor bij het doel van Thomas Sörensen. De grootste mogelijkheid was voor Souleymane Camara, in de 70e minuut. Een voorzet van Diouf bleek aan hem niet besteed, hij schoof de bal net naast.

De wedstrijd bleef hard, scheidsrechter Batres trok zes maal geel en een keer rood. Die kaart was bestemd voor doelpuntenmaker Diao, die eerder ook al geel had gekregen. De rode kaart kreeg hij echter ineens, wegens inkomen met gestrekt been op het scheenbeen van René Henriksen. De sleutelspeler van de wedstrijd tegen Denemarken moet nu het derde en vanzelfsprekend beslissende groepsduel van Senegal missen.

Denemarken - Senegal 1-1 (1-0). 15. Tomasson 1-0 (strafschop), 52. Diao 1-1. Scheidsrechter: Batres (Gua). Toeschouwers: 43.500. Rode kaart: 80. Diao (Senegal). Gele kaart: Sand, Poulsen, Helveg, Tomasson (Denemarken), Fadiga, Diao (Senegal).

Denemarken: Sörensen; Helveg, Laursen, Henriksen en Heintze; Rommedahl (89. Lovenkrands), Tofting, Gravesen (62. Poulsen) en Gronkjaer (50. Jörgensen); Tomasson en Sand.

Senegal: Sylva; Daf, Diatta, Sarr (46. Souleymane Camara/83. Beye) en Coly; Malick Diop, Fadiga, Diao en Bouba Diop; Ndiaye (46. Henri Camara) en Diouf.