De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Saoediërs roemloos
ten onder

   
 

SAITAMA - De aardschok werd slechts gevolgd door een kleine trilling. Het verschil met de Duitse draaimolen was zeven doelpunten, maar de nederlaag (1-0) desondanks een feit. Op de zevende dag van het wereldkampioenschap is Saoedi-Arabië het eerste land dat alweer naar huis mag. Terug naar de witte paleizen met gouden torens en fonteinen. Terug naar de woestijn. Waar sjeiks alles kunnen kopen, behalve het wereldcircus van het voetbal. Geld is geen garantie voor geluk. Kan iemand dat die mensen vertellen?

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Nawaf Al Temyat, lange tijd door Roda begeert, is met afstand de gevaarlijkste Saoediėr. (Foto: AP)
Over olie en rijkdom hoeven we het niet te hebben, maar als Kameroen en Saoedi-Arabië dan toch iets met elkaar gemeen moeten hebben, is het de hunkering naar aanzien. Beide landen zijn sinds twaalf jaar tamelijk trouwe deelnemers aan het WK. De doelpunten en danspassen van nestor Roger Milla verdienden eeuwigheidswaarde en brachten Kameroen in 1990 tot de kwartfinale. Daarna kon - meestal door een structureel gebrek aan organisatie en discipline - de laatste stap steeds niet gemaakt worden door het land dat in 2000 olympisch kampioen werd en dit jaar wederom winnaar van de Afrika Cup.

In de Arabische wereld staan de dure profvoetballers van Saoedi-Arabië hoog aangeschreven. Die status is in Japan met de grond gelijkgemaakt na de afstraffing in Sapporo. Het land vergeleek de 8-0-nederlaag met een aardschok. Intern kan men verkondigen dat het een eenmalige gebeurtenis is geweest, maar zo begin je natuurlijk niet aan een wereldkampioenschap. Tussen Mekka en Medina werd de heiligverklaring dan ook subiet ingetrokken. Arabieren met galgenhumor gooiden olie op het vuur en stelden voor bij de FIFA permissie te vragen voor drie keepers in het doel.

Zulke grappen vielen slecht bij de machthebbers. Omdat gezichtsverlies hoog genoteerd staat in de ergernistoptien, kreeg de selectie daags voor het tweede duel zelfs te maken met een in zijn eergevoel aangetaste kroonprins Abdullah, die straks waarschijnlijk een paar auto's minder zal uitdelen. Maar hoewel er gisteren aanzienlijk beter gevoetbald werd en aan de instelling niks mankeerde, kon de eer niet worden gered. Het lot van coach Nasser Al-Johar lijkt bezegeld. Hij is de achtste trainer sinds 1996, een job die zo los is als woestijnzand. Vier jaar geleden werd de Braziliaan Carlos Alberto Parreira nota bene tijdens de eindronde al ontslagen, na twee nederlagen.

In 1994 haalden de 'oriëntaalse Brazilianen' nog verrassend de tweede ronde, na overwinningen op Marokko en België en een nipte 2-1-nederlaag tegen Nederland. In deze zeventiende editie van het WK kan nog slechts één keer gewonnen worden, van Ierland. En dat zal moeilijk genoeg zijn. Gezien de stand in groep E kunnen de dappere Europeanen het scenario voor de laatste akte spellen: met minimaal 2-0 winnen volstaat om de tweede ronde te halen. Immers, het doelsaldo zal bepalend zijn.

Kameroen kan nog niet bekoren. Winfried Schäfer, de Duitse trainer met het kitscherige uiterlijk van een schlagerkoning, sprong een gat in de lucht na de winnende treffer van Samuel Eto'o en schopte een gat in de houten kist die als stoel diende. Hij wist dat deze zege pure noodzaak was en weet ook dat Kameroen een allesbehalve verpletterende indruk maakt.

De 'Ontembare Leeuwen' missen scherpte en efficiency. Ze vertrouwen te veel op hun individuele kwaliteiten. Aan het bij vlagen lakse gedrag, met hier en daar een goede versnelling, hing de stank van onderschatting. Kameroen kon dan wel goeddeels de bal in bezit hebben, Saoedi-Arabië kreeg counterend de beste mogelijkheden. Meestal via de beste speler, Nawaf Al-Temyat, die acht keer een doelpoging waagde.

Dat Kameroen in de open slotfase niet vaker wist te scoren, deerde 'Rooie Winnie' niet. In tegenstelling tot het Ierse belang, heeft Kameroen niets aan een gunstig doelsaldo. "We moeten sowieso van Duitsland winnen", aldus de temperamentvolle coach, die met zijn ploeg de eerste WK-zege sinds 1990 boekte. Het derde duel is dus een pikante. "Ik had het liever anders gezien, maar ik ben inmiddels een leeuw en wil graag de tweede ronde halen. Ook al gaat dat ten koste van mijn vaderland."

Kameroen-Saoedi-Arabië 1-0 (0-0). 65. Eto'o 1-0. Scheidsrechter: Hauge (Noo). Toeschouwers: 53.574. Geel: Wome (Kameroen), Al-Yami (Saoedi-Arabië).

Kameroen: Alioum,Wome (Njanka/84), Song, Tchatto,Geremi, Lauren, Kome (Olembe/46), Foe, Kalla, Mboma (N'Diefi/74), Eto'o.

Saoedi-Arabië: Al-Deayea, Al-Jahani, Tukar, Sulaiman (G. Al-Dosary/72), I. Al-Shahrani, Al-Temyat, Sulimani, Khathran (Noor/87), Al-Waked, O. Al-Dosary, Al-Shehri, (Al-Yami/35).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.