De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Nieuw woningbeleid drukt
de prijzen voor woningen

   
 

AMSTERDAM - Nu het kabinet meer ruimte schept voor woningbouw, heeft dat gevolgen voor de huizenprijzen, zegt hoogleraar vastgoedfinanciering Piet Eichholtz van de Universiteit van Amsterdam en Maastricht. "Op de korte termijn zullen de huizenprijzen hierdoor minder stijgen, op de lange termijn zullen ze dalen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 28kb)
Hoogleraar Eichholtz: Meer ruimte voor bouwen betekent dat huizenprijzen minder zullen stijgen.
De Vijfde Nota Ruimtelijke Ordening van demissionair PvdA-minister Pronk (Milieu) is door de onderhandelaars van CDA, LPF en VVD naar de prullenbak verwezen. Volgens VVD-leider Zalm komt er meer ruimte voor bouwen en wordt er de komende jaren minder rigide omgesprongen met de uitbreiding van gemeenten.

"Gelukkig maar dat er een koerswijziging wordt ingezet", zegt Eichholtz. "Hoe je het ook wendt of keert, er is meer welvaart en er komen steeds meer huishoudens die allemaal groter willen wonen. Dat moet je als overheid niet tegenhouden. Daarbij komt nog dat veel mensen in de Randstad willen wonen omdat daar de banen zijn. Die slibt helemaal dicht. Het grondbeleid van de overheid heeft er mede voor gezorgd dat de huizenprijzen zo zijn gestegen. Dat dat nu wegvalt, is een goede zaak." Hij merkt op dat het natuurlijk maar de vraag blijft wat er voor de Vijfde Nota van Pronk in de plaats komt.

De hoogleraar verwacht geen daling van de huizenprijzen op korte termijn. "Er zijn zo veel factoren die de prijs van een huis bepalen. Het is niet zo dat als de grondprijs zakt, dan ook de huizenprijzen dalen. De vraag naar woningen is namelijk nog steeds sterk, de consument wil veel betalen voor een goede woning en meer grond hoeft niet direct te leiden tot meer woningbouw." Hij merkt daarbij op dat projectontwikkelaars uit Amsterdam het verwijt, volgens hem onterecht, naar hun hoofd hebben gekregen dat ze te langzaam bouwen zodat ze de woningen tegen hogere prijzen kunnen verkopen.

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) vindt het van realiteit getuigen dat het nieuwe kabinet meer ruimte schept voor woningen. "Wij hadden forse kritiek op de Vijfde Nota. Wij wilden minstens 15.000 hectare extra bouwgrond", zegt Hans Leeuwenkamp, beleidsmedewerker van VEH. "Wat Pronk had voorgesteld zou alleen maar de krapte verergeren. De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren al genoeg en op een ongezonde manier gestegen."

Leeuwenkamp denkt dat het vooruitzicht op nieuwe plannen met meer ruimte voor woningen een prijscorrigerend effect zal hebben.

"Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als het kabinet een nieuw gebied aanwijst waar 10.000 woningen gebouwd worden dan zal dat in die regio op voorhand een prijsdrukkend effect hebben."

Op de lange termijn zullen de huizenprijzen niet meer zo disproportioneel stijgen, zo zegt hij. "Maar die omslag kan niet in een jaar bereikt worden. Want voordat de herziene nota door het parlement is, zijn we minstens alweer een jaar of anderhalf verder."

Ook Jan Fokkema, directeur van de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom), verwacht pas op de langere termijn, na 2005, effect. "Er zijn nog steeds te weinig woningen. Vorig jaar zijn er 60.000 bouwvergunningen verleend terwijl er 100.000 nodig waren", zegt Fokkema. Hij hoopt dat in de nieuwe nota de "overvloed aan regeltjes waardoor de woningbouw alleen maar vertraging oploopt", sterk vermindert. Voor bouwbedrijf Heijmans betekent een nieuwe nota "wellicht weer een nieuwe strategie", aldus een woordvoerder van het bedrijf. "We hebben de Vijfde Nota genomen als uitgangspunt voor de aankoop van grond. Dat er meer gebouwd kan worden, is voor ons natuurlijk positief. Aan de andere kant brengt het ook weer een stuk onzekerheid met zich mee en tijdverlies."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.