De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Colt vervangt KPNQwest
bij dienstverlening KPN

   
 

AMSTERDAM - Colt Telecom gaat netwerkdiensten en breedbandverbindingen leveren aan dertig grote klanten van KPN. Daarmee vervangt het Britse telecombedrijf zijn failliete concurrent KPNQwest. Directeur Richard Oosterom van Colt Benelux wil niet precies aangeven welk bedrag met het contract is gemoeid. "Het gaat om een miljoenencontract", wilde hij gisteravond wel kwijt.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 24kb)
Bij KPNQwest in het Belgische Hoeilaart heeft een verhuurbedrijf gisteren de leaseauto's opgehaald. (Foto: PETER-VINCENT SCHULD)
Volgens Oosterom wordt alles in het werk gesteld om er voor te zorgen dat de dertig multinationals op tijd worden overgezet van het netwerk van KPNQwest op dat van Colt. "Dat gaat niet van de ene op de andere dag. Maar binnen een paar weken moeten ze allemaal over zijn", aldus de Colt-directeur.

Het is echter de vraag of het pan-Europese telecomnetwerk van KPNQwest nog zo lang in de lucht zal blijven. De curatoren hebben klanten en leveranciers van het bankroete telecombedrijf gisteren verzocht financiële medewerking te verlenen. Als de klanten hun rekeningen betalen en de energieleveranciers geduld hebben met het innen van nota's, kan het netwerk volgens de curatoren zeker deze maand en mogelijk ook in juli blijven draaien.

Als de klanten en leveranciers niet meewerken, wordt het netwerk komende maandag uitgeschakeld, aldus de curatoren. In dat geval zouden duizenden bedrijven in de problemen kunnen komen. Ook zullen sommige internetgebruikers dan merken dat de hun verbinding trager of soms niet tot stand komt. Tot voor kort verliep namelijk circa 40% van het internetverkeer in Europa via de kabels van KPNQwest.

KPN bekijkt van dag tot dag of het zijn failliete dochterbedrijf blijft helpen bij het in de lucht houden van het pan-Europese netwerk. Volgens een woordvoerder gaat het telecombedrijf vandaag beslissen of het wederom een dag de stroomkosten van KPNQwest gaat betalen. Dit kost KPN, dat zelf met een schuld van ruim €15 miljard kampt, ongeveer €500.000 per dag. Het telecomconcern heeft eerder deze week al aangegeven daar eerder nog dagen dan weken mee door te zullen gaan.

Ontslagen medewerkers hebben gisteren gedreigd het netwerkcentrum van KPNQwest in het Belgische Hoeilaart, vlakbij Brussel, plat te leggen. Als dat gebeurt, valt waarschijnlijk een kwart van het Europese netwerk uit. De boze werknemers hebben het gebouw bezet, en eisen dat er een oplossing komt. De Belgische minister Isabelle Durant (Verkeer) probeert een uitweg te vinden. Mogelijk kan de Belgische overheid een helpende hand bieden via de door de staat gecontroleerde spoorwegmaatschappij NMBS. Het Belgische netwerk van KPNQwest loopt voor een groot deel parallel aan het netwerk van de spoorwegen.

Curator Eddy Meijer wordt vandaag na een bliksembezoek aan de Verenigde Staten weer in Nederland verwacht. Het is onbekend met welke kandidaat-kopers hij er heeft gesproken.

Zakenbank Lehman Brothers is de belangrijkste kandidaat om het Oost-Europese netwerk te kopen, zo meldt The Wall Street Journal.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.