De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Wall Street
daalt door

   
 

NEW YORK - De koersen op de effectenbeurs in New York hebben gisteren de week van verlies weer voortgezet, na een korte opleving op woensdag. Analistenrapporten zorgden voor verliezen bij de grote technologiefondsen Oracle en Intel, hetgeen de Nasdaq zwaar onder druk zette. De toonaangevende Dow sloot 1,8% lager op 9624,64. Nasdaq moest 2,5% achteruit op 1554,88.

De voorzichtige opleving aan het eind van de handel op woensdag kreeg gisteren geen vervolg. Gunstig economisch nieuws, in de vorm van een afnemend aantal nieuwe werklozen, had bitter weinig effect op de negatief gestemde beleggers. De toenemende spanning in het Midden- Oosten, het grensconflict tussen India en Pakistan en een aangekondigde toespraak van president Bush met als onderwerp de nationale veiligheid hielden de stemming onder het vriespunt.

Vooral grote technologiefondsen Intel en Oracle zetten de index van Nasdaq onder druk.

Intel kreeg zware klappen doordat zakenbank Merrill Lynch de chipgigant afwaardeerde tot 'neutral', komend van 'strong buy'. Merrill Lynch voorspelt dat de kwartaalcijfers van Intel zullen tegenvallen. Het aandeel is volgens de bank "alles behalve een koopje", bij het huidige koersniveau. Met de afwaardering zorgde Merrill Lynch onmiddellijk voor een 'correctie' van de Intel-koers. De chipfabrikant moest 4,2% achteruit op $27,00. Nabeurs zou het bedrijf met nieuws over de stand van zaken halverwege het kwartaal komen.

Oracle noteerde 5,9% lager op $8,15. Daarmee moest de softwaregigant weer een flink deel van de winst inleveren, die woensdag werd geboekt toen bestuursvoorzitter Larry Ellison liet weten dat Oracle geen winstwaarschuwing zal afgeven over het reeds afgesloten vierde kwartaal, dat eindigde op 31 mei. Ellison liet doorschemeren zich comfortabel te voelen bij de verwachting van analisten, die gemiddeld rekenen op een winst per aandeel van 12 dollarcent.

De verkoopcijfers in de detailhandel over de maand mei vielen tegen. Warenhuisketen Sears meldde eveneens tegenvallende verkopen en sloot 3% lager op $56,26.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.