De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  KPNQWEST GEDEGRADEERD; SOMBER PHILIPS BLIJFT GOED LIGGEN
Krachtig herstel Ahold
   
 

AMSTERDAM - Opluchting over het uitblijven van negatief nieuws zette de Amsterdamse effectenbeurs gisteren licht hoger. Beleggers beloonden Ahold, dat redelijke kwartaalcijfers bekendmaakte, voor het uitblijven van nieuwe tegenvallers. Ook Philips, dat volgens president Gerard Kleisterlee 2002 moet beschouwen als een verloren jaar, eindigde hoger door het uitblijven van een winstwaarschuwing.

De AEX-index sloot gistermiddag met een winst van 2,98 punten (oftewel 0,6%) op exact 466 punten. De Midkap kreeg er 2,37 punten (0,5%) bij op een slot van 490,11.

Het rentebesluit in de eurozone en in Groot-Brittannië had weinig invloed op de beurshandel. Volgens verwachting lieten de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England het rentetarief ongewijzigd op respectievelijk 3,25% en 4%. Hoewel de economie in Europa langzaam lijkt aan te trekken, vinden de centrale banken het nog niet tijd voor een renteverhoging. Analisten gaan er echter van uit dat ECB en de Bank of England hun rentetarieven later dit jaar wel zullen verhogen.

De opluchting over Ahold was groot. Het Zaanse supermarktconcern maakte gisterochtend kwartaalcijfers bekend die overeenkwamen met de verwachting van financiële analisten. Eveneens positief was dat bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven vasthield aan de verwachting dat de winst per aandeel (vóór afschrijving van goodwill en valuta-invloeden) dit jaar met 15% gaat stijgen.

Het klonk beleggers als muziek in de oren. Zij beloonden Ahold met een koersstijging van 5,2% op €23,25. Daarmee lijkt de grootgrutter op de beurs de weg naar boven weer te hebben gevonden, nadat zijn aandeel afgelopen woensdag het laagste punt in twaalf maanden aantikte op €21,86.

Voor aandeelhouders van Philips was het gisterochtend even schrikken. Philips-president Gerard Kleisterlee liet in Het Financieele Dagblad weten 2002 als een verloren jaar te beschouwen door het uitblijven van economisch herstel. De angst dat het elektronicaconcern daarmee een winstwaarschuwing afgaf, zette het aandeel in de eerste minuten van de handel op een verlies van ruim 2%. Philips liet echter weten vast te houden aan de eerder gedane belofte dit jaar met winst te zullen afsluiten. De beurskoers van Philips sloot 0,7% hoger op €30,60.

Koninklijke Olie liet weten 500.000 eigen aandelen te hebben teruggekocht tegen een koers van €57,49. De 'Olies' klommen met 0,8% naar €57,80.

Akzo Nobel liet 1,4% liggen op €46,62. De Europese Commissie onderzoekt beschuldigingen dat Akzo Nobel, TotalFinaElf en Clariant in de jaren negentig wereldwijd verboden prijsafspraken hebben gemaakt bij de verkoop van een belangrijke industriële chemische stof.

Euronext Amsterdam verplaatste het bankroete datacommunicatiebedrijf KPNQwest (-14,3% op €0,06) van de AEX-index naar de lokale markt. Daardoor bestaat de graadmeter van de Amsterdamse beurs tot de herweging in 2003 uit 24 fondsen. De degradatie van KPNQwest leidt niet tot wijzigingen in het relatieve gewicht van de 24 hoofdfondsen. Door de verwijdering van telecombedrijf Versatel (onveranderd op €0,29) naar de lokale markt, eerder deze week, telt ook de Midkap tot en met volgend jaar 24 fondsen.

Beter Bed (onveranderd op €10,25) deelde mee dat Jaap Blokker van het gelijknamige warenhuisconcern per 1 juli zal toetreden tot de raad van commissarisen van de beddenspecialist. Blokker speelde eerder dit jaar een rol in de mislukte poging van Fortis-dochter Nesbic om Beter Bed van de beurs te halen. Blokker stond als grootaandeelhouder van Beter Bed achter Nesbic, dat afhaakte toen de resultaten van de keten van beddenwinkels onder druk kwamen te staan.

De handel in het aandeel AND International Publishers lag gisteren zes uren stil. De producent van digitale routeplanners verwachtte een uitspraak in een kort geding dat het voert tegen grootaandeelhouder Roosland. AND eist daarin dat de beslagen worden opgeheven die Roosland heeft gelegd op enkele bezittingen en bankrekeningen. De rechter besloot echter de uitspraak naar vanmiddag uit te stellen. Daardoor kon gisteren even na drie uur weer in aandelen AND gehandeld worden. Na de hervatting eindigde AND 1,0% in de plus op €7,83.

Bernard Vogelsang



 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.