De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Poging om Karadzic
via vrouw te vangen


Charmeoffensief SFOR loopt spaak

Van onze correspondent

   
 

SARAJEVO - De vredesmacht SFOR in Bosnië stond er gisteren gekleurd op. Woordvoerder Scott Lundy kwam met de verrassing dat de meest gezochte oorlogsmisdadiger op de Balkan, Radovan Karadzic, SFOR een brief had geschreven. Dat leek te suggereren dat er contact tot stand was gekomen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 17kb)
De Bosnisch Servische leider Radovan Karadzic (r) en zijn vrouw Ljiljana Zelen-Karadzic op een archieffoto. (Foto: EPA)
Maar luttele uren later bleek het te gaan om een schrijven van zijn vrouw Ljiljana. Wat zij heeft neergepend, is niet meegedeeld, net zo min wat er stond in een brief die SFOR twee weken geleden aan Karadzic blijkt te hebben geschreven. Die laatste brief was enige tijd geleden aan mevrouw Karadizic overhandigd. Niet haar gezochte en voortvluchtige man, maar zijzelf bleek het antwoord te hebben geschreven.

Zo was aan het einde van de dag duidelijk dat de jongste poging Karadzic in de kraag te vatten of hem te overtuigen dat hij zich moet overgeven aan het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag andermaal op niets uitgelopen. Zoals in februari en maart twee invallen van SFOR in een afgelegen Bosnisch dorp waar Karadzic zich zou hebben schuil gehouden, niets opleverden.

De druk, ook op de Bosnisch Servische autoriteiten Karadzic en met hem generaal Ratko Mladic uit te leveren, is de afgelopen maanden sterk opgevoerd. Overal in Bosnië hangen posters van beide mannen en helikopters droppen in afgelegen gebieden pamfletten. Het drukwerk vermeldt een beloning van vijf miljoen dollar voor aanwijzingen die leiden tot de arrestatie van het notoire duo.

Veel resultaat hebben al die inspanningen tot nu tot nog niet gehad en kennelijk probeert SFOR het nu via een charmeoffensief bij mevrouw Karadzic. Ze willen har kennelijk in de rol van bemiddelaar dwingen. Vandaar dat ze een brief voor Karadzic kreeg, ongetwijfeld met het verzoek aan haar man zich over te geven. Het opzetje liep spaak, nu ze zelf de pen ter hand nam voor een antwoordje.

Dat antwoordje konden SFOR-soldaten gisteren even komen ophalen in Pale, nabij Sarajevo, het vroegere bolwerk van Karadzic waar zijn echtgenote nog steeds woont. "Ze nodigde ons uit voor een ontmoeting in haar huis die een half uur duurde. Onze delegatie dronk koffie met haar en ze was bijzonder gastvrij", aldus Scott Lundy gisteren.

In april werd er een open brief van Karadzic gepubliceerd in de Bosnische media, waarin hij zich beklaagde over de grote druk die op zijn familie werd uitgeoefend. Ook toen bleek Karadzic niet tot overgave bereid. Inmiddels is zijn vrouw wel afgetreden als voorzitter van het Bosnisch Rode Kruis omdat zich daar geen donors meer bleken aan te melden.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.