De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 7 juni 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Namaken van pinpas
blijkt doodeenvoudig

   
 

door Johan van den Dongen AMSTERDAM - Het klonen van pinpasjes, zonder dat de eigenaar het doorheeft, is kinderspel. Volgens bronnen in het criminele circuit zijn de gegevens, inclusief pincode, eenvoudig te achterhalen. Daardoor kunnen fraudeurs bij de pinautomaat zomaar de bank- of girorekening plunderen van ieder willekeurig persoon, terwijl die het originele exemplaar gewoon in de portemonnee heeft zitten. Een computer, een internetaansluiting, de juiste software en een speciaal kaartenapparaatje volstaan om een pasje te dupliceren.

Politie en justitie stuitten gisteren op een omvangrijke fraude met vervalste pinpassen. Op twee plaatsen in het land werd met tientallen valse pasjes geld opgenomen. Er werden tot gisteren zeven aangiften gedaan. Eén verdachte werd anderhalve week geleden aangehouden bij een benzinestation in Amsterdam.

Het openbaar ministerie in Amsterdam heeft het vermoeden dat er een bende achter de pasjesfraude zit. "Maar we hebben nog niet genoeg informatie om te zeggen dat het om een criminele organisatie in de juridische zin des woords gaat", aldus parketwoordvoerder Robert Meulenbroek. "Het gaat nog niet om schreeuwende bedragen. Wel kan het ernstige gevolgen hebben als we niet op tijd ingrijpen."

De Consumentenbond vertelde gisteren dat er een à twee keer per week meldingen binnenkomen van pasjesfraude. Vorige week meldde de Postbank dat tientallen klanten tot 2000 euro misten door geldopnamen in Parijs, terwijl ze hun pas in bezit hadden en niet in Frankrijk waren geweest.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maken deze spookafschrijvingen onderdeel uit van het onderzoek. De NVB belooft de gedupeerden dat na controle de geleden schade wordt vergoed en roept mensen op de bank in te lichten als er iets verdachts aan de hand lijkt te zijn met geld- of betaalautomaten.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 7 juni 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.