door Martijn Koolhoven LEIDEN - Flying Doctors Nederland is in een ernstig conflict verstrikt geraakt met de organisatoren van het prestigieuze jaarlijkse 'Flying Doctors Gala' over de financiële verantwoording van de exclusieve, fondsen wervende feesten.
Flying Doctors vreest dat er te veel geld aan de strijkstok blijft hangen bij de stichting die de prestigieuze gala's organiseert. Volgens de veilingmeester was de opbrengst van het gala van vorig jaar tussen de Hlf. 3 en Hlf. 4 miljoen.
Flying Doctors heeft daarvan Hlf. 1 miljoen ontvangen.
Inzet van de rel is onder meer de financiële verantwoording over het jaar 2000, toen het Flying Doctors Gala in Monaco plaatsvond en alle genodigden op kosten van de stichting in Hotel De Paris verbleven, het duurste hotel van Monaco, en een witte limousine van Flying Doctors artiesten en gasten door de badplaats rondreed.
Beschermheer van Amrev Flying Doctors is prins Willem-Alexander.
Aan de vooravond van het gala 2002, dat op 15 juni in Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk zal plaatsvinden en dat wordt gepresenteerd door Gordon en Caroline Tensen, zijn Flying Doctors Nederland en de 'Stichting Flying Doctors Gala' elkaar in de haren gevlogen.
Alle leden van het comité van aanbeveling van het Flying Doctors Gala zijn ingelicht over het conflict. In een buitengewoon scherpe brief veegt voorzitter mr. J.J. Tuyt van AMREV Flying Doctors de vloer aan met de stichting die het jaarlijkse gala organiseert.
Naar aanleiding van de beschuldigingen van AMREV Flying Doctors heeft het gala-bestuur de tegenaanval geopend. Het bestuur schrijft Flying Doctors "het beter te vinden u niet meer uit te nodigen voor de gala's. Het is ons een genoegen geweest om in zeven jaar tijd ongeveer Hlf. 6.250.000 te verwerven voor het goede doel."
Gynaecoloog prof.dr. Arie Haspels, die 35 jaar geleden prins Willem-Alexander ter wereld hielp brengen, is vice-voorzitter van de Stichting Flying Doctors Gala. Hij zegt: "Ik heb een bemiddelende rol gespeeld tussen de twee besturen van de twee stichtingen. Komende maandag komen we bijeen en ik heb goede hoop dat we eruit komen", aldus prof. Haspels in zijn rol als crisis-beheerser voor de Flying Doctors en de gala-voorzitter, Flip Kerkhoven, die dit jaar voor de achtste keer het prestigieuze gala organiseert.
Veilingmeester Junior Zeggers (Troostwijk Groep), die vorig jaar tijdens het gala de veilinghamer hanteerde, is keihard in zijn oordeel: "Dit is Flips Midzomernachtsfeestje en de opbrengst gaat naar Flying Doctors. Maar noem het niet het Flying Doctors Gala want dan misbruik je hun naam", aldus Zeggers, die niets meer met het gala te maken wil hebben. "Ik heb ervoor bedankt. De bedragen die na afloop gestort worden bij Flying Doctors, staan in geen verhouding tot de gelden die op zo'n avond worden opgehaald. Ik weiger daar nog langer aan mee te werken. Prima als de verwervingskosten zo hoog zijn, maar dan moet je dat zeggen en dát gebeurt niet. Dat vind ik misleidend. Vorig jaar is in Noordwijk tussen de drie en vier miljoen gulden opgehaald met de veiling, de tafelverkoop en de loterij. Het merendeel gaat op aan kosten."
Dat lijkt te kloppen, want de netto-afdracht van het Flying Doctors Gala vorig jaar bedroeg volgens Flip Kerkhoven 1 miljoen gulden. Hij wijst op de hoge kosten die moeten worden gemaakt om zo'n exclusief feest te kunnen organiseren en om zo'n hoge opbrengst voor het goede doel te genereren. De actie van Flying Doctors beschouwt Kerkhoven als "een mes in mijn rug. Maar ik ga dóór", zo klinkt het strijdvaardig.