De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Zuid-Korea is klaar
voor WK voetbal

   
 

SUWON - Bij de toewijzing van het WK 2002 door de FIFA aan Zuid-Korea en Japan werden beide Aziatische landen tot elkaar veroordeeld. In hun hart tot hun grote spijt. Beide wilden het voetbaltoernooi liever zelfstandig organiseren. Na zeven jaar van intensieve samenwerking leken de Koreanen en Japanners vijf dagen voor de start van het WK 'een volk, een natie' te zijn. Leek, want Masayoshi Okada, Japanner van geboorte, riep de toorn van heel Zuid-Korea over zich af.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 32kb)
De Koreaan Sung scoort op fraaie wijze. Barthez is kansloos. (Foto: AP)
De beste man is scheidsrechter en onthield Zuid-Korea in de laatste minuut tegen wereldkampioen Frankrijk een glaszuivere strafschop toen Mikael Silvestre als een doelman een schot keerde. En dat bij een 3-2 achterstand voor de ploeg van Guus Hiddink. Daardoor werd Zuid-Korea de kans op een welverdiende stunt ontnomen op de vooravond van het WK in eigen land. Tot ergernis van de Nederlandse bondscoach van de Aziaten.

"We danken onze vriend uit Japan voor zijn oplettendheid", liet Hiddink vol cynisme weten. Aanwezige Koreanen klapten zelfs voor de Nederlander.

De beslissing van Okada verbloemde niet dat Hiddink zijn zaakje goed voor elkaar heeft in Azië. Werd vorig jaar zomer nog met 5-0 verloren van de Fransen tijdens de Confederatie Cup; gisteren ging de vriendschappelijke ontmoeting gelijk op. Het woord vriendschappelijk kan trouwens worden weggelaten

"Vooraf waren mijn spelers er niet gerust op. Tegen de wereldkampioen, in hun sterkste opstelling met jongens als Zinedine Zidane, Thierry Henry en Patrick Vieira en een jaar eerder afgedroogd", peilde Hiddink vooraf de stemming bij zijn spelers.

Na enige minuten hadden de Zuid-Koreanen de schroom van zich af gespeeld. Chong Gug Song zette de toon met een keiharde tackle op Henry, die zich opzichtig opwond over zoveel agressie.

Even leek Frankrijk de frustratie over de echte wedstrijd van zich af te spelen door wat tempoversnellingen en een snelle treffer van David Trezeguet (16e minuut), na een individuele actie van Henry. Echter voor Zuid-Korea het sein om een tandje bij te zetten, wat resulteerde in de schitterende gelijkmaker. Ji Sung Park kapte na een dieptepass Marcel Desailly op knappe wijze uit en verschalkte Fabian Barthez met een volley in de verre hoek: 1-1. Zidane werd slachtoffer van de Zuid-Koreaanse daadkracht. Hij moest voluit gaan, waar hij na een korte vakantie na het winnen van de Europa Cup, pas twee dagen in het Franse trainingskamp verbleef. 'Zizou' verrekte een spiertje en zal enige dagen rust moeten nemen.

Voor ruim 40.000 toeschouwers voelde Zuid-Korea dat er wat te halen viel en kwam vlak voor rust op voorsprong na een enorme Franse dekkingsfout bij een vrije trap. Eigenlijk pas na rust voelden de Europeanen dat ze aan de bak moesten, wilden ze niet bij voorbaat een deuk in hun reputatie van wereld- en Europees kampioen oplopen. Toen bleek de tweede keus met Christophe Dugarry in de hoofdrol wel bereid de mouwen op te stropen en het gevecht aan te gaan. Zij zagen hun kans schoon de oude, vastgeroeste elf haantjes omver te kegelen of in ieder geval zodanig het vuur aan de schenen te leggen dat bondscoach Rogier Lemerre de opstelling niet meer blindelings op het bord kan schrijven.

Dugarry zorgde voor de gelijkmaker en Frank Leboeuf scoorde een minuut voor tijd 3-2. Twee grove dekkingsfouten. Vandaar dat Hiddink na afloop alle complimenten over het goede spel van tafel veegde. "Het gaat erom grote teams tegenstand te bieden, maar als je zo dichtbij bent, moet je er meer uithalen dan verlies. Het zijn details, waar onze spelers te weinig mee zijn geconfronteerd omdat ze wekelijks niet op hoog niveau spelen. Hopelijk zetten ze dit snel om in ervaring, zodat het de eerste en enige keer blijft dat we daardoor verliezen."

Toch restte een positief gevoel. Winnen van Schotland (4-1), gelijk tegen Engeland (1-1) en nipt verliezen van Frankrijk (2-3) geeft aan dat Zuid-Korea klaar is voor het WK. Niet als veldvulling zoals lang werd verondersteld maar om een serieuze gooi te doen naar een plaats in de tweede ronde in een groep met Polen, Verenigde Staten en Portugal. En uiteraard de eerste overwinning te boeken na vijf deelnames aan het WK, waar Zuid-Korea in veertien duels tot vier gelijke spelen kwam en tien nederlagen incasseerde. Een overwinning is voldoende voor Hiddink om als mythe de voetbalgeschiedenis van Zuid-Korea in te gaan; het overleven van de eerste ronde zal zelfs tot heiligverklaring leiden.

Zuid-Korea - Frankrijk 2-3 (2-1). 15. Trezeguet 0-1, 25. Sung 1-1, 40. Tae Uk 2-1, 53. Dugarry 2-2, 89. Leboeuf 2-3.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.