De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Lijdensweg
op Spangen

Van onze speciale verslaggever

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 16kb)
Frank Rijkaard sombert. De oudste club van het betaalde voetbal, Sparta, degradeert voor het eerst sinds de invoering van de eredivisie. (Foto: Michel Bierhuizen/Cor Vos)
ROTTERDAM - Het mirakel bleef uit. FC Volendam vervulde ondertussen tegen stadsgenoot Excelsior nog de sportieve plicht, maar eigenlijk was het doek voor Sparta toen al lang en breed gevallen. Thuis tegen ADO Den Haag (1-3) kon de ploeg van Frank Rijkaard geen moment aanspraak maken op een ontsnapping. "Mijn eerste gedachten gaan uit naar de club en de supporters", leidde de ene levende legende, Rijkaard, het rouwproces voor de andere, Sparta, in.

26 mei 2002 zal vooralsnog als zwartste bladzijde de clubgeschiedenis in gaan. Traditieclub Sparta, behoudens de topdrie de enige club die sinds de invoering van het betaalde voetbal niet degradeerde, viel niet weg te denken uit de eredivisie. Toch kwam het zover. Na twee goed verlopen nacompetities in de recente drie seizoenen werd het noodlot een keer te veel getart.

De onheilspellende donkere lucht boven Spangen, voor de aftrap, was tekenend. Later zou de lijdensweg voor de spelers bij vlagen worden begeleid door een stortbui. "Echt weer om te degraderen", liet een supporter zich vooraf treffend ontvallen. Alsof die zich na de decepties tegen Volendam en Excelsior reeds had neergelegd bij het drama. De spelers hadden zich er, getuige de openingsfase, nog niet mee verzoend. Het bleek om een laatste stuiptrekking te gaan. Behoudens een uitstekend schot van Nourdin Boukhari en een poging van Aron Winter, doofde het Rotterdamse vlammetje langzaam maar zeker. Emiel van Eijkeren leidde de definitieve ondergang in en meteen na rust deden Peter Hofstede (wonderschone treffer) en Youri Petrov de rest. Illustratief voor de Spartaanse onmacht kreeg Boukhari alleen voor Roland Jansen de bal niet in de touwen. Iets wat Davy De Fauw van dichtbij later wel lukte, waardoor de grafstemming heel even plaatsmaakte voor jubel.

"Dit is een trieste dag. Dit moet je verwerken", somberde gentleman Frank Rijkaard, die daarom nog "niet intensief" over de toekomst wilde praten. "De Schwung heeft er nooit echt ingezeten", vatte hij het rommelige seizoen kort samen. "Voor vandaag (gisteren, red.) had ik nog een beetje hoop, maar we konden het niet waarmaken. De échte intentie om het af te dwingen, kon ik niet ontdekken. Er was te weinig weerstand. Hoe dat komt? Dan moet je ook kijken naar de samenstelling van de selectie. De één kan het opbrengen en de ander heeft daar meer moeite mee."

"Volendam-thuis (1-3, red.) was cruciaal", aldus de oud-bondscoach, die zijn contract respecteert en normaal gesproken met Sparta mee gaat naar de Gouden Gids Divisie. Het dreigement, eerder in de week, moet Rijkaard innerlijk niet onaangedaan hebben gelaten. Het uiterlijk wilde liever zwijgen. "Ik had liever gezien dat het uit de publiciteit was gehouden. Ik heb het opzij gezet, stop dat soort dingen liever weg en heb er met de spelers niet over gesproken."

"Hij heeft zich professioneel opgesteld naar ons. Maar je word er wel stil van, en tegelijkertijd kwaad. Dat er in de emotie iets geuit wordt, is begrijpelijk, maar niet zó iets", keek doelman Frank Kooiman nog even terug. Even daarvoor had de Spartaan hevig geëmotioneerd het veld verlaten. "Het is jammer, maar terecht. We hebben geen enkele wedstrijd in de nacompetitie kunnen domineren. Daar moet je je ogen niet voor sluiten. Ondanks de eerdere tegenvallende seizoenen, bleef Sparta gezien de publieke belangstelling echter leven onder de mensen. Daarom moet deze club straks weer een stabiele eredivisieclub kunnen worden. RKC en NEC hebben ook jaren tegen degradatie aangehikt, sloegen zich er doorheen en zijn gaan bouwen. Dat kan als voorbeeld dienen voor Sparta."

Op de golf van emotie hoopt technisch directeur Dolf Roks dat er mensen opstaan die de stap terug willen verzachten. "Of er gedwongen ontslagen zullen plaatshebben, weet ik nog niet. De begroting moet worden teruggeschroefd en het gemakkelijkst wordt gesneden in een spelersgroep. Dit is misschien ook een moment om de invulling van je organisatie te herzien. Je moet de ambitie uitspreken om snel terug te keren, maar ook realistisch zijn. Het wordt moeilijk, maar we lopen er niet voor weg." Toen speler Steve Goossen vervolgens wel wilde weglopen - naar zijn auto - werd hij belaagd. Eenmaal gesust, keerde de stilte terug op Spangen. Het geluid van rouw.

Sparta - ADO Den Haag 1-3 (0-1). 45. Van Eijkeren 0-1, 48. Hofstede 0-2, 52. Petrov 0-3, 75. De Fauw 1-3. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 4820. Gele kaart: Boukhari (Sparta), Bodde (ADO Den Haag).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.