De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nieuw beleid werpt vruchten af tijdens Spa Regatta in Medemblik
Historische
oogst zeilers

Van onze medewerker

   
 

MEDEMBLIK - Nog nooit oogstte de Nederlandse zeilploeg zoveel medailles als de afgelopen dagen op het IJsselmeer tijdens de Spa Regatta. De Oranjezeilers kwamen gisteren met éénmaal goud, driemaal zilver en tweemaal brons van het water, een enorme opsteker voor de Nederlandse olympische zeilsport.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 14kb)
Herbert Dercksen (l.) en Mitch Booth op weg naar de overwinning tijdens de Spa Regatta in Medemblik.
De nieuwe opzet van Henk Gemser, technisch directeur bij het KNWV, en bondscoach Jacco Koops om per jaar slechts enkele series aan te geven waar gepiekt moet worden, lijkt dus z'n vruchten af te werpen. De mindere prestaties tijdens eerdere internationale regatta's in Mallorca en Zuid Frankrijk, welke in de aanloop naar de afgelopen week als 'trainingsraces' werden bestempeld, zijn in één klap vergeten en vergeven. Op eigen water moest gepiekt worden en dat is gelukt. Nu nog op de EK's en de WK's.

Voor de Tornadozeilers is wat dat betreft de buit gedeeltelijk al binnen. Mitch Booth en Herbert Dercksen die op de valreep nog even het goud binnensleepten, waren ook al goed voor het zilver, twee weken geleden in Portugal. Sven Karsenbarg en Mischa Heemskerk, die brons pakten tijdens het EK, behaalden nu zilver. "We hadden graag de Europese titel gepakt, maar we hebben hier onze revanche gekregen. En daar zijn we heel gelukkig mee", zei Herbert Dercksen.

Een grote verrassing was echter vooral het brons van Serge Kats en Jean Pierre Martens in de Starklasse. Kats, die tijdens de vorige spelen in de Laserklasse teleurstelde, probeert het nu in de gerenommeerde Star, maar beslist pas eind dit jaar of hij weer serieus een gooi wil doen naar uitzending naar de Spelen van Athene 2004. Over het brons van nu had hij zelfs in zijn stoutste dromen niet durven hopen. Vooral het feit dat ze met de harde wind van de afgelopen drie dagen goed uit de voeten konden, verbaasde hem. "Omdat we nog geen trainer hebben die met ons mee kan, durfden we met harde wind tot nu toe niet eens het water op. Je zag de afgelopen dagen hoe gemakkelijk je een mast breekt."

In de Ynglingklasse behaalde het vrouwenteam Thies/Bes/DeJong tot hun grote vreugde het zilver, maar met name in de 470-klasse was de vreugde erg groot. Bij de mannen glommen de nog jonge broers Sven(24) en Kalle(19) Coster van trots toen ze de jachthaven van Medemblik binnen voeren. Stuurman Sven Coster: "Natuurlijk hebben we hier de laatste maanden naartoe gewerkt, maar toen we echter de lijst zagen met tachtig deelnemers, inclusief de hele wereldtop uit dertig landen, kregen we toch wel even de bibbers."

De broers zeilden, als leiders in het tussenklassement, ook nog twee dagen met de gele stip in het zeil, maar de eindoverwinning zat er uiteindelijk net niet in. Dat was mede omdat ze tijdens de laatste wedstrijd omsloegen. De boot draaide zelfs 360 graden door en de Costers mochten zich gelukkig prijzen dat ze hun mast niet braken. Maar zelfs dat kon de pret niet drukken. "We hebben geen goud verloren, we hebben zilver gewonnen", zo meende Kalle Coster enthousiast. In ieder geval zijn de broers, die zes dagen per week trainen, definitief doorgestoten naar de wereldtop. Daarbij hebben ze niet alleen bewezen een constante serie te kunnen zeilen, maar ook wedstrijden -drie in totaal- te kunnen winnen. Wat een absolute voorwaarde is om ook in de toekomst medailles te kunnen behalen.

Ook Lisa Westerhof en Margriet Matthijsse, die nog maar net met elkaar in de boot zijn gestapt, waren meer dan tevreden met hun brons bij de vrouwen in de 470klasse. "De wetenschap dat we nu al mee doen voor de prijzen maar dat we nog zoveel moeten leren is een leuk vooruitzicht. Dit is nog maar het begin", aldus Westerhof.

De Oranjeploeg als totaal bleek tijdens de Spa regatta overigens als derde zeilnatie te zijn geëindigd en dat bewijst dat de zeilploeg het afgelopen jaar ook in de breedte enorm in kwaliteit is gegroeid.

Medemblik. Spa Regatta, eindstanden. Mannen Laser, na 11 races: 1. Scheidt (Bra) 23, 2. Wright (GBr) 24, 3. Suneson (Zwe) 31, 21. De Haas 110. Star, na 7 races: 1. Percy/Mitchell (GBr) 17, 2. Celon/Natucci (Ita) 32, 3. Kats/Martens (Ned) 38, 5. Neeleman/Schrier 40. Mistral, na 9 races: 1. Dempsey (GBr) 17, 2. Miarczynski (Pol) 26, 3. Tidey (GBr) 29, 17. Mevissen 73.470, na 11 races: 1. Molund/Anderson (Zwe) 22, 2. Coster/Coster (Ned) 34, 3. Gildas/Le Berre (Fra) 39. Tornado, na 9 races: 1. Booth/Dercksen (Ned) 22, 2. Karsenbarg/Heemskerk (Ned) 26, 3. Hagara/Steinacher (Oos) 31.49er, na 6 races: 1. Martinez/Fernandez (Spa) 11, 2. Rodion/Leontsjoek (Oek) 11, 3. Draper/Hiscocks (GBr) 17. Finn, na 8 races: 1. Papathanasio (Gri) 24, 2. Kuret (Kro) 26, 3. Fellmann (Dui) 30, 9. Zielhuis 58, 17. De Vries 82.

Vrouwen: Europe, na 10 races: 1. Multala (Fin) 10, 2. Min (Bel) 16, 3. Macky (NZe) 21, 5. Brouwer 28.

470, na 10 races: 1. Bekatorou/Tsoulfa (Gri) 20, 2. Petitjean/Douroux (Fra) 27, 3. Westerhof/Matthijsse (Ned) 30, 4. De Koning/Berkhout 45, 13. Kooistra/De Goederen 96.

Yngling, na 8 races: 1. Azon/Cuadras/Garcia (Spa) 27, 2. Thies/Bes/De Jong (Ned) 31, 3. Schumann/Bulle/Lippert (Dui) 34, 10. Hin/Vissia/Kampen 76.

Mistral, na 9 races: 1. Lee Lai Shan (HKo) 27, 2. Sturges (GBr) 27, 3. Shreeve (Aus) 30, 22. Stalman 143.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.