De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Mart Louwers fier overeind in 50e editie Olympia's Tour
Doorbraak in
eigen land

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 26kb)
Op het podium van Olympia's Tour koestert Mart Louwers zijn trofee. (Foto: ANP)
AMSTERDAM - Waar het gros van zijn tegenstrevers letterlijk dan wel figuurlijk onderuit ging, bleef Mart Louwers in Olympia'sTour fier overeind. De 22-jarige Maldenaar was binnen het team van Rabobank als laatste negertje over gebleven en eiste zaterdagavond in de beslissende individuele tijdrit het leiderstricot op. Eerder op de dag pikte Hans Dekkers zijn fel begeerde ritzege mee, waarmee de Rabobank-ploeg helemaal voldeed aan de hoge verwachtingen. Maar misschien ging de meeste waardering echter nog wel naar de mannen van smaakmaker Van Vliet-Gazelle, een klassieke Hollandse amateurploeg. Met twee ritzeges en de Jan van Erp-bokaal voor de meest strijdlustige renner bewezen zij het gelijk van de organisatie om een leeftijdsgrens in te stellen.

Ook gisteren werd de aanvalslust van Van Vliet-Gazelle beloond. Angelo van Melis soleerde op de Johan Huizingalaan in Amsterdam naar zijn mooiste zege uit zijn loopbaan. In zijn woonplaats Oss, waar de start van de laatste etappe gegeven werd, had hij 's ochtends een bezoek gebracht aan het ziekbed van zijn vader. "Hij zei dat ik hem alleen beter kon maken door goed te rijden", vertelde Van Melis met emotie. Op ruim anderhalve minuut van leider Louwers was de Ossenaar op de plaatselijke omlopen in Amsterdam geen bedreiging meer voor het klassement.

Hoewel er op de slotdag een stevige wind stond, kwam Louwers' leiderspositie gisteren eigenlijk helemaal niet meer in gevaar. Met name de renners van Tegeltoko deden nog wel een poging om een aardverschuiving in de rangschikking te bewerkstelligen, maar Louwers en zijn adjudant Jens Mouris gaven geen krimp. De eindzege kwam daarom ook terecht bij degene die er het meeste aanspraak op mocht maken. In het verleden was de tijdrit allesbepalend voor het eindklassement van Olympia's Tour, maar door het open karakter waren dit jaar alle ritten van het grootste belang. Zo verijdelde Louwers in de etappe naar Ossendrecht met zijn ploeggenoten een aanval van Sean Sullivan op de Rabobank-hegemonie. Een dag later, op weg naar Tilburg, boekte hij zelfs 26 seconden tijdwinst na een ontsnapping van vijftig kilometer met drie medevluchters. In de eindafrekening had Louwers gisteren een voorsprong van twintig seconden op Sullivan...

Met de overwinning van 's lands langste en belangrijkste amateurwielerwedstrijd op zak mag Louwers over enkele weken bij Jan Raas aankloppen om te praten over een profcontract. In eigen land heeft de begin-twintiger de afgelopen week naam gemaakt. In het buitenland deed hij dat al eerder. Bergop staat Louwers meer dan zijn mannetje en bovendien behoort hij tot 's werelds beste tijdrijders. Vorig jaar won hij de GP des Nations, na het wereldkampioenschap de belangrijkste wedstrijd voor specialisten van het gevecht tegen het uurwerk.

"Ik heb bewezen dat ik heel wat in mijn mars heb", stelde Louwers gistermiddag tevreden vast. "Ik ben er klaar voor om prof te worden."

Dat Marcel Duijn, de laatste Rabobank-renner die vóór hem via een overwinning in Olympia's Tour naar de beroepsrenners doorstroomde, bij de profs nog geen potten weet te breken, ontmoedigt Louwers geenszins.

"Ik ben kleiner en lichter en kan een stuk beter bergop. Het viel de voorbije negen dagen alleen niet mee om dat op de vlakke Nederlandse polderwegen te laten zien."

Organisator Wim van Drunen denkt er daarom hard over om de volgende keer ritten door de Ardennen of de Eiffel op te nemen. Maar als het aan Mart Louwers ligt, fietst hij dan in het profpeloton.

Olympia's Tour. Zevende etappe, Mierlo-Oss: 1. Dekkers (Ned) 105 km in 2.22.24, 2. Cornelissen (Ned), 3. Obst (Dui). Achtste etappe, Oss-Oss (individuele tijdrit): 1. Gazvoda (Slv) 26,7 km in 34.38, 2. Louwers (Ned) 0.05, 3. Sullivan (Aus) 0.10. Negende en laatste etappe, Oss-Amsterdam: 1. Van Melis 161 km in 3.31.37, 2. Dekkers 0.12, 3. De Fauw (Bel). Eindklassement: 1. Louwers 29.38.00, 2. Sullivan 0.20, 3. Mouris 0.27, 4. Mrvar 0.38, 5. Lenferink (Ned) 1.06.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.