De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
SPORT ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Verzorgde voetbal Kralingers beloond met promotie
Eindelijk prijs
voor Excelsior

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 22kb)
De Excelsior-vlag is mooi speeltuig in handen van de dolgelukkige Yoessef El Akchaoui.
door Jeroen Kapteijns VOLENDAM - Na misschien wel de slechtste wedstrijd van het seizoen incasseerde Excelsior de beloning voor het goede voetbal van de afgelopen jaren. De jeugdige ploeg van trainer Adrie Koster verloor de uitwedstrijd tegen FC Volendam weliswaar met 2-1, maar promoveerde als winnaar van Poule B in de nacompetitie toch naar de KPN Eredivisie. Met dank aan stadsgenoot Sparta, die thuis helemaal door het ijs zakte tegen ADO Den Haag. "Het was mijn bedoeling om Excelsior in schoonheid te verlaten en dat is aardig gelukt", sprak een voldane Thomas Buffel.

Excelsior hielp met deze prestatie meteen alle verhalen uit de wereld als zouden Feyenoord en/of de KNVB een promotie van de satellietclub saboteren. "Voor Feyenoord is het alleen maar goed dat enkele van onze spelers, die tegen het niveau aan zitten, zich een jaar in de eredivisie kunnen ontwikkelen", sprak Koster, die met de promotie een kroon zette op zijn werk van de afgelopen vijf jaren.

Nog maar een maand geleden was het perspectief heel wat minder rooskleurig voor Excelsior. In een rechtstreekse confrontatie met FC Zwolle verspeelden de Kralingers de titel. Omdat wéér een goede kans op promotie was verspeeld, was de wanhoop bij de jeugdige profs groot. Zelfs zo groot dat een goed vervolg in de nacompetitie niet voor de hand lag.

"Iedereen dacht dat het zware seizoen ons deze nacompetitie op zou breken. Dit jaar hadden we het kampioenschap immers net niet gehaald en tot het laatst al onze krachten aangesproken", aldus de naar Feyenoord vertrekkende Buffel.

Gedurende het feestgedruis filosofeerde Excelsior-voorzitter Martin de Jager over het beleid voor komend seizoen. "Financieel gaan we geen gekke dingen doen. De extra middelen die we hebben gaan we grotendeels benutten voor het opkrikken van het eigen vermogen. Qua begroting zullen we naar 3,63 miljoen euro gaan en daarmee zitten we verreweg het laagst."

De twee andere promovendi FC Zwolle (4,54 miljoen) en RBC (6,35 miljoen) zitten beduidend hoger, maar toch toonde Koster heel tevreden dat drie clubs uit de Gouden Gids Divisie de stap omhoog hebben gemaakt. "Met die drie clubs zullen we gaan uitmaken wie er degradeert. Als er dan nog een andere club tussen komt te zitten, heb je kans dat we erin slagen degradatie te ontlopen." Maar dat niet tegen elke prijs. "Onze eigen identiteit willen we boven alles behouden, daarom ook gaan we gewoon alle wedstrijden in ons eigen stadion spelen. Excelsior is en blijft een club van bitterballen en leverworst", aldus De Jager.

De richtlijnen van de KNVB over satellietclubs geven aan dat Excelsior komend seizoen niet meer dan vijf van Feyenoord gehuurde spelers mag opstellen. Tegen FC Volendam stonden er echter zeven in het veld en zaten er ook nog twee op de bank. Behalve Buffel en Brian Pinas (beiden terug naar Feyenoord) zullen al deze spelers waarschijnlijk blijven en dat levert dus een serieus probleem op. "Daar zijn oplossingen voor. Feyenoord kan ons spelers verkopen, die de club later voor hetzelfde bedrag weer overneemt", wist Gill Swerts.

Een groter probleem is wellicht het wegvallen van vier bepalende spelers (behalve Buffel en Pinas ook El Akchaoui en John Feskens) en het vertrek van vrijwel de gehele bank. Met name de routine van Feskens zal node worden gemist. De rossige man uit de Tilburgse wijk Broekhoven beleefde een prachtig einde van een twintigjarige profloopbaan. "In je afscheidswedstrijd promoveren en ook nog scoren. Mooier kan bijna niet, alleen het verlies is een smetje", vond Feskens.

Koster besefte dat het wegvallen van Feskens een probleem is. "De afgelopen jaren is John van grote waarde geweest voor Excelsior", sprak Koster vol waardering. Om toch weer wat ervaring in de ploeg te brengen wil Excelsior dan ook Bart Latuheru (NEC) contracteren. Koster: "Met louter jonge talenten red je het zeker niet in de eredivisie, dus er komen wat ervaren spelers bij. Maar bovenal blijven we een opleidingsclub", waar Feyenoord in de toekomst nog meer de vruchten van hoopt te plukken.

Volendam - Excelsior 2-1 (0-1). 26. Feskens 0-1, 50. De Groot 1-1, 88. Faria 2-1. Scheidsrechter: Oskam. Toeschouwers: 3242. Gele kaart: Salden (Volendam).




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.