De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
zo 26 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Duizenden banen weg
bij Deutsche Telekom

Van onze correspondent

   
 

BERLIJN - Deutsche Telekom wil de komende anderhalf jaar het aantal banen met 22.000 verminderen, zo'n 8% van het totaal aantal arbeidsplaatsen. Het concern rekent voor dit jaar op een verlies van €5,5 miljard, het slechtste resultaat uit haar bedrijfsgeschiedenis. Vorig jaar bleven de rode cijfers op €4,7 miljard steken.

De omvangrijke afbouw van personeel is kleiner dan de vakbonden hadden gevreesd. Zij gingen tot dit weekeinde er nog uit van er 30.000 banen zouden komen te vervallen. Het concern verwacht op z'n vroegst in 2005 weer zwarte cijfers te schrijven.

Volgens bestuursvoorzitter Ron Sommer van Deutsche Telekom moet de personeelsvermindering vooral door vrijwillig vertrek worden gerealiseerd.

Het in zwaar weer verkerende bedrijf houdt morgen in Keulen de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. In interviews met Duitse kranten van het afgelopen weekeinde prijst Sommer het eigen aandeel schaamteloos aan als een koopje. "Ik zou nooit hebben geloofd dat Deutsche Telekom in een zo sterke positie zo goedkoop verkrijgbaar zou zijn."

Op dezelfde bijeenkomst van vorig jaar moest de hoogste directeur een storm aan kritiek verwerken van gefrustreerde aandeelhouders, die zich door de in elkaar geklapte koers zwaar bekocht voelden. De waarde van het aandeel Deutsche Telekom, dat in 1996 werd geïntroduceerd, is van goed honderd euro gezakt naar minder dan twaalf. Als belangrijkste oorzaak van de dramatische val noemt Sommer de algemene situatie in de telecommunicatiebranche.

De kritiek dat het bedrijf recentelijk het dividend van 62 naar 37 eurocent verlaagde terwijl de salarissen aan de top met 90% zijn verhoogd, is volgens Sommer een maatregel waarvoor niemand zich hoeft te schamen. "De inkomens zijn aangepast aan het marktniveau. Als we in 2002 onze doelstellingen niet halen, zal de bonus duidelijk lager uitvallen." Het verlagen van het dividend zou nodig zijn om de schuldenlast van €67 miljard naar €50 miljard te kunnen terugbrengen.

Het megaverlies dat dit jaar wordt verwacht, is voor een belangrijk deel het gevolg van de afschrijvingen in verband met de overname van Voicestream, een Amerikaanse aanbieder van mobiele telefonie.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


zo 26 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.