De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Eurovisie Songfestival
blijft in het noorden


Letland wint nipt van Malta

door Jan-Jaap de Kloet

   
 

TALLINN - Het Eurovisie Songfestival lijkt maar niet uit de noordelijke hoek van Europa weg te komen. Na Stockholm, Kopenhagen en Tallinn zal het liedjesfestijn volgend haar in Riga worden gehouden. Afgelopen zaterdag won zangeres Marie Naumova met het door haar zelf gecomponeerde, en latin-achtige, vriendelijke 'I Wanna' voor Letland de 47ste editie van het festival. Dat werd weer eens gekenmerkt door landen die aan bevriende naties veel punten gaven.

Zeker het 'bolwerk' met Estland, Letland, Litouwen, Finland, Zweden en Rusland heeft rijkelijk aan zichzelf de twee hoogst mogelijke scores van 10 en 12 punten gegeven. Winnares Marie kan er niet van wakker liggen. "Laten we eerlijk zijn, zo gaat dat nu eenmaal als landen het goed met elkaar kunnen vinden. Zie het als een teken van vriendschap. Beter zo dan andersom."

Plagiaat

Volgens Marie heeft niet de dansact met verkleedpartij, maar het liedje gewonnen. "Natuurlijk is het plaatje belangrijk. Het is per slot van rekening tv, dus daarom hebben we daar heel veel zorg aan besteed." Uiteraard staken direct weer de beschuldigingen van plagiaat de kop op. Marie wordt er niet koud of warm van. "Lijkt 'I Wanna' op nummers van Ricky Martin? Iedereen die dat beweert mag proberen me voor de rechter te slepen."

De blonde schoonheid weet wat ze heeft aangericht. "Hopelijk krijgen we steun van andere landen. Het zal moeilijk worden alles goed voor elkaar te krijgen in Riga." Daar werd gisteren al koortsachtig overlegd hoe het festival georganiseerd moet worden. Want door de niet al te beste economische situatie van Letland wordt de financiering van het evenement, circa 7 miljoen euro, een groot probleem.

Ook de onschuldig ogende Ira Losco stal met haar '7th Wonder' veel harten van (vooral Zuid-Europese) kijkers, en dus stemmers. Lange tijd lag zij aan kop in de puntentelling die ondanks alles bloedstollend spannend was. Pas met de resultaten van het laatste land Litouwen werd duidelijk wie als winnaar uit de bus zou komen. De buren van Letland hadden voor Malta 3 punten over en voor Marie de hoogst mogelijke 12. De met ruim 5000 toeschouwers gevulde Saku Suurhall barstte zowat uit zijn voegen door de uitzinnige Letlandse aanhang van de overtuigend zingende Marie.

Voor de Vlaamse zanger Sergio liepen de zaken minder goed. Hij was wel een zeer opmerkelijke deelnemer met het heuse rock-'n'-roll-nummer 'Sister'. Dit jaar was het publiek echter meer gericht op eerder beproefde Songfestival-genres, waardoor ook Estland, Groot-Brittannië en Frankrijk hoog eindigden. De dertiende plaats die Sergio behaalde met zijn Ladies (het achtergrondkoor met de Nederlandse zangeressen Jody Pijper, Ibernice Macbean en Ingrid Simons) deed de zin in het grote afscheidsfeest snel verdwijnen. Zij doken direct na afloop van het festival de auto in naar het hotel. Gitarist Rik Aerts was wel aanwezig en stak zijn verontwaardiging over de uitslag niet onder stoelen of banken. "Dit is echt belachelijk. Ik ben blij dat we door de dertiende plaats er volgend jaar nog net weer bij zijn, maar dan zijn de Walen aan de beurt."

Geen geluk

De echte verliezer van de avond was zonder enige twijfel de Duitse componist Ralph Siegel. Zijn dertiende (en tevens laatste) inzending voor Duitsland bracht hem geen geluk. Zijn 'I can't live without music' met de hard zingende, blinde Corinna May eindigde in de kelder van het klassement, op de 21ste plaats. "Het winnende lied is gewoon goed. Ik voelde direct al dat het niet lekker zat nadat de eerste twee landen ons nul punte hadden gegeven. Als je als favoriet wordt getipt, is het altijd een teleurstelling wanneer je zo laag eindigt. Het festival blijft een wedstrijd waarbij de uitslag altijd onvoorspelbaar is", zei hij manmoedig met een geforceerde lach. En hand in hand met zijn nieuwe liefde Kriemhild zei hij wel heel erg relativerend: "Het is maar een lied. Er zijn belangrijkere dingen op de wereld. Na zoveel jaar bij het festival weet ik dat het leven gewoon doorgaat. Ik vind het vooral jammer voor Corinna, die had ik meer succes gegund."

Ook Nederland is er in Riga weer bij. De voorbereidingen voor het Nationale Songfestival op 1 maart in Ahoy' en de geplande voorronden zijn al in volle gang.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.