De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
BUITENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Raketproeven Pakistan

Van onze correspondent

   
 

NEW DELHI - Pakistan heeft het afgelopen weekeinde twee testraketten afgevuurd en daarmee de wereldwijde bezorgdheid over een mogelijke oorlog met aartsvijand en buurland India nieuw leven ingeblazen.

Afgelopen zaterdag lanceerde Pakistan een grond-grondraket van het type 'Ghauri'. Die heeft een bereik van 1500 kilometer, kan een last van 700 kilo aan conventionele of kernwapens meenemen en is in staat een reeks steden in Noord-India te bereiken. De tweede test vond gisteren plaats met een Hatf-III-raket, bijgenaamd 'Ghaznavi', een grond-grondraket die een bereik van 290 kilometer heeft.

Pakistans president Musharraf die de proeven bekendmaakte voor een gehoor van religieuze leiders, oogstte een donderend applaus. De Verenigde Staten, Rusland, Frankrijk, Duitsland en Japan daarentegen lieten hun teleurstelling blijken. De Amerikaanse minister Colin Powell (BZ) deed een oproep aan zowel Pakistan als India elke actie op te schorten en deze goed te overdenken.

India's premier Atal Behari Vajpayee, die na een week van krijgshaftige taal aan het adres van Islamabad vrijdag zijn toon matigde, beschreef de raketproef als "routine". Of, zoals zijn minister Omar Abdullah het formuleerde: "De proeven zijn niet tegen ons gericht. We kennen de mogelijkheden van het Pakistaanse nucleaire wapen. Dit was een boodschap voor binnenlands gehoor."

Vajpayee zei niettemin dat het geduld van India uitgeput raakt. Hij riep de internationale gemeenschap opnieuw op de druk op Pakistan op te voeren teneinde dat land te bewegen de steun aan de moslimactivisten in Kashmir te staken. Hij zei ook dat zijn land na de aanslag in december op het parlement in New Delhi, die aan door Pakistan gesteunde activisten wordt toegeschreven, eerder vergeldingsmaatregelen had moeten nemen.

In een gesprek met de Washington Post liet Musharraf zaterdag weten dat de infiltraties door militante moslims in het door India gecontroleerde deel van Kashmir zijn gestopt. Op 12 januari had de Pakistaanse president dit al aangekondigd. Hij heeft die belofte echter niet ingelost. De door India uitgewezen Pakistaanse ambassadeur gelooft niet dat het tot een oorlog zal komen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.