De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Lawaainorm 7000 huizen langs snelweg overschreden
   
 

AMSTERDAM - Bewoners van in totaal zevenduizend huizen langs onze rijkswegen hebben dag en nacht last van overmatig veel verkeersherrie: meer dan zeventig decibel terwijl de streefnorm op 60 à 65 decibel ligt.

Dat betekent dat vele tienduizenden Nederlanders ernstige hinder ondervinden van geluid van wegverkeer en de daarbij behorende slechte luchtkwaliteit.

Van alle snelwegen in Nederland produceert de A10 West in Amsterdam het meeste lawaai en stank. Dit blijkt uit een recente peiling van het ministerie van Verkeer en Waterstaat naar leefbaarheidknelpunten van rijkswegen. Geluidsbelasting is hinderlijk en slecht voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek.

Mede als gevolg van te hevig omgevingsgeluid (burengerucht en wegverkeer) hebben in ons land naar schatting tachtigduizend personen last van hoge bloeddruk en worden vierduizend personen per jaar opgenomen met hart- en vaatziekten. Maatregelen - zoals het plaatsen van geluidsschermen, omleidingen en het aanbrengen van zeer open-asfaltbeton dat het kabaal reduceert - zijn dringend noodzakelijk maar zeer kostbaar. Op verschillende wegdelen zijn of worden preventieve maatregelen genomen. Langs het meest lawaaiige wegvak van ons land - de A10 West - staan over een afstand van 4,2 kilometer links en rechts 1238 woningen waarbij de zeventig decibelgrens (ruim) wordt overschreden.

Andere knelpunten komen, zo blijkt uit het onderzoek, voor bij rijkswegen die dwars door de bebouwde kom lopen. Het gaat dan meestal om regionale wegen zoals de rijksweg 50 door Son en Breugel. Ook honderden inwoners van Valkenswaard, Tegelen, Alphen aan den Rijn, Aalst, Schoondijke en Reuver ondervinden overlast van verkeersherrie. Volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder kan zeventig decibel worden vergeleken met het geluid van een stofzuiger in een huiskamer.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.