De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Marine onderschept cocaïne-speedboat voor kust Colombia

Van onze correspondent

   
 

WILLEMSTAD - De Nederlandse Kustwacht heeft dit weekeinde voor de kust van Colombia een grote cocaïnevangst gedaan. Voorzichtige eerste schattingen duiden aan dat het om 900 kilo gaat, met een straatwaarde van bijna 30 miljoen dollar.

De aanhouding begon zaterdagochtend vroeg toen een Nederlands Orion-patrouillevliegtuid een verdachte speedboot detecteerde, honderd mijl uit de kust van Colombia. De zogeheten Go Fast was met hoge snelheid onderweg naar Jamaica. Daarop werden de Nederlandse marinefregatten Hr.Ms. Abraham van der Hulst en Hr.Ms. Bloys van Treslong gealarmeerd. Die lagen in de buurt en waren binnen een aantal uren ter plekke.

Tijdens de achtervolging gooide de bemanning 32 balen pure cocaïne overboord. De Abraham van der Hulst en de helikopter van de Bloys van Treslong hebben de Go Fast vervolgens tot stoppen weten te dwingen.

Amerikanen

De vijfkoppige bemanning is gearresteerd door een team van de Amerikaanse Kustwacht. Dat is aan boord van de Nederlandse marineschepen aanwezig om aanhouding in internationale wateren mogelijk te maken. De Nederlandse marine heeft daar zelf geen bevoegdheden voor.

De fregatten maken onderdeel uit van een Amerikaanse counterdrugsorganisatie, de Joint Inter Agency Task Force East. De Van der Hulst vaart sinds een half jaar speciaal voor de Amerikanen, die druk zijn met het beveiligen van hun eigen havens sinds de aanslagen van 11 september. De verdachten zijn dan ook overgedragen aan de Amerikaanse justitie. Hun nationaliteit is nog niet bekend.

Het is de tweede grote vangst van de marine in twee jaar. In maart werd nog duizend kilo cocaïne onderschept op een Panamees vrachtschip tussen Aruba en Curaçao. In juli 2000 werd 1500 kilo cocaïne onderschept in de buurt van Martinique.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.