De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Nederlanders verkennen moskee
   
 

AMSTERDAM - De Amsterdamse Al Fatah-moskee trok zondag tientallen bezoekers. De moskee aan de Rozengracht hield open huis in het kader van de tweedaagse manifestatie 'Amsterdam met hart en ziel'.

Volgens moskeevoorzitter S. Tekin is de behoefte aan informatie over de moskee sinds 11 september flink toegenomen. "Het lijkt alsof veel Nederlanders sinds 11 september en de negatieve berichtgeving over de islam, zelf op onderzoek willen gaan om na te gaan wat hun islamitische buren, kennissen en vrienden voor godsdienst aanhangen. Dagelijks gluren mensen naar binnen en vraagt een enkeling of ze eens binnen mag kijken."

De veelal autochtone bezoekers konden zondag rondkijken en hun vragen aan een moskeemedewerker stellen. Ook konden ze uitleg krijgen over de geschiedenis van de moskee, de inrichting en de rol van de imam.

Integratie

Vragen zoals "Klopt het dat sommige imams hun achterban verbieden de Nederlandse taal te leren en te integreren?" werden niet geschuwd. Moskeemedewerker Jamal antwoordde dan bedachtzaam dat daar geen sprake van kan zijn in de Al Fatah-moskee, dat hun Turkse imam goed bezig is de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. Na afloop van de rondleiding gingen de meeste moskeebezoekers in op het aanbod om een kopje koffie of thee in de kantine te drinken.

Twee oudere dames, Julia en Cornelia, zijn ook nieuwsgierig en zouden daarom willen dat het open huis dat de Amsterdamse gebedsruimten zaterdag en zondag hielden, jaarlijks gehouden zou worden. "Twee dagen is niet genoeg om al die verschillende gebedshuizen te bezoeken", zegt Cornelia.

Aan moskeevoorzitter Tekin zal het niet liggen. "Ik zou een soortgelijke manifestatie zelfs halfjaarlijks willen organiseren. Maar het kost zoveel geld om publiciteit aan een open huis te geven; de kosten lopen in de honderdduizenden euro's."

Hindoes

De hindoetempel Devi Dhaam in de Bijlmer had daarentegen zondag aan het einde van de middag nog geen enkele belangstellende van buitenaf mogen begroeten. De ongeveer dertig aanwezigen bij de reguliere middagdienst in het gebouw aan de voet van de Bijlmerflat Egeldonk waren allen hindoestanen. De tempel was zaterdag wegens een privé-ceremonie niet voor het publiek toegankelijk.

De teleurgestelde voorzitter K. Jagdewsing wist niet waarom de deelnemers aan 'Amsterdam met hart en ziel' de weg naar zijn tempel niet hadden kunnen vinden. Zuidoost, misschien wel het meest religieuze stadsdeel van Amsterdam, is voor veel Amsterdammers toch nog steeds een uithoek, denkt hij. "En misschien speelt de angst voor de Bijlmer ook wel een rol."'




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.