De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Noodweer drijft
zeilers in nauw

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 27kb)
Verslagen haalt de bemanning van de BU 39 haar spullen van boord nadat een noodweer de mast van de antieke botter als een lucifershoutje deed afbreken. Op de motor kon het schip nog de haven van Bunschoten-Spakenburg bereiken.
AMSTERDAM - Felle rukwinden en metershoge golven hebben tientallen zeilers tijdens de traditionele Nacht van Spakenburg danig in het nauw gedreven. Sommige masten knapten als lucifershoutjes en diverse zeilen scheurden finaal aan flarden.

De in nood geraakte schippers vluchtten verschillende havens in. Er vielen geen gewonden.

Aan de twintigste uitgave van de race over de randmeren en het Markermeer namen in de nacht van vrijdag op zaterdag ruim 180 zeilschepen van allerlei types deel. In het holst van de nacht kregen de opvarenden met windkracht zes te maken.

De windstoten en opgezweepte golven waren veel zeilers te machtig. Zelfs de veertien meter hoge mast van de botter BU 39 brak dwars doormidden. Het antieke schip kon veilig de haven van Bunschoten-Spakenburg binnenvaren door op de motor over te schakelen.

"Het spookte enorm", zei een van de opvarenden. Een andere zeilboot bereikte watermakend de haven van Volendam. De schade aan de geteisterde plezierboten was groot.

Op het Hoornse Hop, ongeveer een kilometer uit de kust bij het Noord-Hollandse Warder, viel gistermiddag omstreeks kwart over drie een mannelijke opvarende van het charterschip Jacoba overboord. Aan het begin van de avond was de man nog niet gevonden. De man droeg geen zwemvest. Van de man zijn een petje en een jack aangetroffen.

Verdronken

Een 46-jarige inwoner van Breskens verdronk zaterdagmiddag in de haven van zijn woonplaats. De man was die dag gaan vissen en na terugkomst in de haven meerde hij zijn visboot af naast een vissersboot om spullen over te laden. Daarbij is de man vermoedelijk te water geraakt en verdronken.

Een 94-jarige man is in zijn woonplaats Vinkeveen verdronken. Een zeilinstructeur had het lichaam in de Zuidplas zien drijven. Agenten haalden het stoffelijk overschot uit het water. De hoogbejaarde woonde op de Hogeweg vlakbij de vindplaats.

De politie vermoedt, dat het slachtoffer van een steiger is gevallen en de kant niet meer kon bereiken.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.