De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
ma 27 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
BINNENLAND ACTUEEL: NIEUWSPORTAAL
 
  Bart de Graaff, klein van stuk, groot van hart
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 11kb)
De kleine reus van de omroepwereld is niet meer. Bart de Graaff overleed zaterdag als gevolg van darmkanker. (Foto: frans jongen)
door Gerard Smit HILVERSUM - Geschokt en met verslagenheid is er in omroepland gereageerd op het overlijden van Bart de Graaff (35). "Klein van postuur, maar groot van hart" is de omschrijving die het best past bij de energieke BNN-pionier, die door zijn ontwapenende verschijning op de buis bij menigeen in Hilversum een potje kon breken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
De moeder van Bart, Marianne, week sinds hij werd opgenomen niet van zijn zijde. (Foto: WFA LEO VOGELZANG)
Bij BNN (Barts News Network) ging gisteren alles op zwart. Alle programma's van gisteren en vandaag zijn geschrapt uit piëteit voor het overleden boegbeeld van de kleinste publieke omroep. "Een wereld zonder Bart is voor ons een wereld die we niet kennen. We zullen hem verschrikkelijk missen", aldus het bestuur, dat zich hem herinnert als "een groot omroepman, uniek tv-talent en bovenal een geliefd voorzitter". Veel BNN'ers waren gisteren in Hilversum bijeen als eerbetoon voor Bart en om zich, in nauwe samenspraak met de nabestaanden, te beraden op de toekomst.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 19kb)
Bart de Graaff oogstte vooral alom bewondering toen hij zijn droom, het oprichten van een eigen omroep, daadwerkelijk wist te realiseren. In 1998 kon hij het glas heffen nadat toenmalig staatssecretaris Nuis de concessie voor Barts BNN overhandigde. (Foto: ANP)
Netcoördinator Joop Daalmeyer van Nederland 2 sprak zijn bewondering uit voor De Graaff, "omdat hij het voor elkaar kreeg om een jong publiek naar de publieke omroep te trekken".

Bij de HMG-groep (RTL4, RTL 5 en Yorin), waar Bart de Graaff vóór zijn overgang naar het publieke bestel werkzaam was, werd gisteren eveneens ontsteld gereageerd. "We zijn allemaal van slag. Het zal nooit meer helemaal hetzelfde zijn", zei woordvoerster Kim Koppenol in een eerste reactie. Yorin-directeur Kees Gerritsen toonde zich geschokt. "Toen Bart in 1997 vertrok was dat een enorme aderlating voor ons. We misten zijn waanzinnig creatieve inbreng."

Hij herinnert zich de allereerste daverende grap van Bart bij het toenmalige Veronica. "In zijn programma BOOS riep hij zijn jeugdige kijkers op om een 10 in te drukken op het kijkmeetkastje van hun ouders. Het leverde het nimmer geëvenaarde waarderingscijfer 9,5 op voor een tv-programma. Hilversum stond compleet op stelten."

Bart de Graaff was een verrijking voor het publieke bestel, vindt Gerritsen. "Hij heeft ervoor gezorgd dat Nederland 2 een verjongingskuur heeft ondergaan en het marktaandeel bij de jongeren enorm heeft kunnen opkrikken."

Als hommage zendt Yorin woensdag 29 mei om 20.30 uur een vijftig minuten durend gesprek uit dat Robert Jensen onlangs had met De Graaff.

Ex-Veronica-voorzitter Van der Reijden zegt dat Bart de Graaff altijd in de overtreffende trap heeft geleefd. "En met een zwak gestel als het zijne slijt je dan sneller. Bart is er als het ware in geslaagd om boven zijn eigen lijf uit te stijgen."

SBS 6 zendt vanavond om 22.00 uur een extra lange aflevering uit van 'De Week van Willibrord' met nimmer vertoonde beelden in Zwitserland. Frequin: "Bart, mijn kameraad en held, was heel erg ziek geweest en kwam net uit het ziekenhuis. Hoog op een bergterras filosofeert Bart over leven en dood. Letterlijk zegt hij 'het leven is voor 80% kut en voor 20% wel leuk. Op mijn vraag waarom hij dan geen zelfmoord pleegt, zegt Bart: voor mijn moeder en zusje. Maar Bart zou Bart niet zijn als hij er geen dolletje omheen zou maken: Wat is het hier toch vredig en mooi, hier kan ik echt gelukkig zijn. Het enige storende is dat jij hier nu ook zo nodig moet zijn!"

Zie ook pagina Privé




 

zoek naar gerelateerde artikelen


ma 27 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.