De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 18 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  CIA hield rekening
met kamikaze-actie

Van onze correspondent

   
 

NEW YORK - De kritiek dat de Amerikaanse regering niet genoeg heeft gedaan om de aanslagen van 11 september te voorkomen is gisteren verder toegenomen, nu blijkt dat al onder het bewind van voormalig president Bill Clinton is gewaarschuwd voor mogelijke zelfmoordaanslagen met vliegtuigen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x512, 40kb)
(Foto: ©BrunoPress/GettyImages)
Daarbij werd rekening gehouden met aanvallen op het Pentagon, het Witte Huis en het hoofdkwartier van de inlichtingendienst CIA. De waarschuwing staat in een analyse over terreurmethodes. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van de CIA.

Volgens het rapport zou Osama bin Ladens terroristenleger Al-Qaeda met explosieven volgeladen vliegtuigen kunnen laten crashen op de overheidsgebouwen. De analyse dateert van 1999 en is als openbaar document opgeslagen in de bibliotheek van het Amerikaanse Congres. Het is tevens gepubliceerd op de website van de bibliotheek.

Het Witte Huis heeft toegegeven dat president Bush op 6 augustus door de CIA was geïnformeerd over de mogelijkheid dat Al-Qaeda vliegtuigkapingen zou voorbereiden. De president zou alleen op de hoogte zijn gesteld van een 'analyse' door de CIA over 'traditionele' kapingen als terreurmethode; de precieze inhoud van de briefing wordt echter geheim gehouden. Congresleden eisen openbaarmaking van het document.

Woedend

President Bush is woedend over aantijgingen dat hij aanwijzingen over een mogelijk ophanden zijnde terreurgolf zou hebben genegeerd. Bush beschuldigde zijn critici gisteren van 'betweterij' en benadrukte geen idee te hebben gehad dat de terroristen vliegtuigen zouden gebruiken voor zelfmoordaanslagen.

"Als ik dat had geweten, zou ik alles hebben gedaan wat in mijn macht lag om onschuldige mensen te beschermen. Ik beschouw het als mijn belangrijkste taak om nieuwe aanvallen op Amerika te voorkomen", aldus de president.

Volgens sommige Democraten lag de regering-Bush afgelopen zomer te slapen, terwijl de aanwijzingen over dreigende terreuraanvallen zich opstapelden. Alarmerende rapporten van FBI-agenten werden door de top van de federale recherche in de wind geslagen en hebben vermoedelijk nooit het Witte Huis bereikt.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 18 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.