De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 18 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B U I T E N L A N D 
 
  Arafat: Verkiezingen
pas na vertrek Israël

   
 

RAMALLAH - Drie dagen nadat hij verkiezingen had aangekondigd, heeft de Palestijnse leider Jasser Arafat de voorwaarde gesteld dat eerst het Israëlische leger zich moet terugtrekken tot de posities die het innam voordat twintig maanden geleden de tweede intifada begon.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (342x512, 26kb)
Jasser Arafat (Foto: EPA)
Een medewerker van Arafat zei twee dagen geleden nog dat de presidents- en parlementsverkiezingen nog dit jaar zouden plaatsvinden. Gisteren echter reageerde de wispelturige PLO-leider op de vraag wanneer de Palestijnen naar de stembus kunnen: "Zodra zij (de Israëliërs, red.) deze bezetting van ons land beëindigen."

Juist gisteren bezetten Israëlische soldaten kortstondig het vluchtelingenkamp van Jenin op de Westelijke Jordaanoever, de plek waar zij een maand geleden volgens de Palestijnen een groot bloedbad aanrichtten. Israël kreeg toen een storm van internationale kritiek te verwerken, maar besloot gisteren toch weer naar de straten van Jenin terug te keren om "op zoek te gaan naar terroristen die er na de vorige Israëlische inval waren teruggekeerd".

Volgens getuigen zette het Israëlische tientallen tanks en gevechtsvliegtuigen in. Uit enkele gebouwen stegen rookpluimen op. Volgens Palestijnse bronnen schoten Israëlische soldaten een 16-jarige jongen dood. Tijdens de actie zijn veertig mensen opgepakt.

In het vluchtelingenkamp omsingelden militairen het huis van een lid van de militante beweging Hamas, Jamal Abu al-Haija. De man was echter onvindbaar. Het gezin van de man werd naar buiten gesommeerd waarna de woning met granaten werd opgeblazen. Hamas-leider sjeik Jassin kondigde gisteren aan dat zijn beweging doorgaat met het uitvoeren van zelfmoordaanslagen.

Israëlische troepen trokken gisteren ook het Askar-vluchtelingenkamp bij Nabloes binnen. Bij die inval kwam een zevenjarig Palestijns jongetje door Israëlisch vuur om het leven, zo meldden medici en ooggetuigen. Het zou om een ongeluk gaan. Elders kwamen een Palestijn en een Israëlisch-Arabische vrouw door geweld om het leven.

Israël heeft Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever omsingeld en overal in de Palestijnse gebieden controleposten geëinstalleerd. Dit moet nu van Arafat allemaal verdwijnen voordat er verkiezingen worden gehouden.

De laatste Palestijnse verkiezingen waren al weer zes jaar geleden, toen Arafat tot president werd gekozen. Nu is er wijdverbreide kritiek op de Palestijnse Autoriteit. Israël, de Verenigde Staten, maar ook de Palestijnen zelf hebben aangedrongen op hervormingen.

In een toespraak voor het Palestijnse parlement afgelopen woensdag beloofde Arafat naast verkiezingen ook hervormingen, maar hij lijkt nu op zijn schreden terug te keren. De Palestijnse minister Nabil Shaath: "Het is niet mogelijk verkiezingen te houden terwijl de steden zijn afgesloten en controleposten de bewegingsvrijheid beperken."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 18 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.