De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Van Nieuwenhoven en
Zalm favoriet bij kiezer

   
 

door Alexandra van den Bos en Annet de Jong DEN HAAG - De nieuwe leiders van PvdA en VVD, Jeltje van Nieuwenhoven en Gerrit Zalm, hebben bij de verkiezingen honderdduizenden voorkeurstemmen gekregen als protest tegen de inmiddels opgestapte lijsttrekkers Melkert en Dijkstal. De kersverse liberale fractieleider Zalm haalde maar zo'n 30 procent minder stemmen dan de nummer één Dijkstal. Ook de PvdA'er Wouter Bos, de nummer negen van de lijst, scoorde met naar schatting meer dan 100.000 stemmen uitzonderlijk hoog.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 13kb)

Dit blijkt uit een rondgang langs 13 van de in totaal 19 kiesregio's. De afgetreden lijsttrekkers Melkert en Dijkstal kregen nog wel veruit de meeste stemmen, maar aanmerkelijk veel kiezers gaven de voorkeur aan een andere politicus.

Opvallend is dat Zalm in Friesland nog meer stemmen kreeg dan de daar woonachtige Annemarie Jorritsma. Zalm scoorde in de kiesregio Leeuwarden 9114 stemmen en Jorritsma 9081.

De PvdA'er Wouter Bos kwam na de verkiezingen van 1998 met een totaal aantal van 'slechts' 1281 voorkeurstemmen in de Tweede Kamer. De staatssecretaris haalt nu cijfers die normaal gesproken alleen door zeer populaire ministers worden gehaald. Bos haalde bijvoorbeeld in de regio Amsterdam 8965 stemmen, in de regio Utrecht 10.065 en in de regio Leiden 9001.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 19kb)
(Eigen foto)
Jeltje van Nieuwenhoven haalde in veel regio's ongeveer de helft van het aantal stemmen van Melkert. In de regio Utrecht kreeg zij er maar liefst 17.552, nog meer dan in haar geboortestreek Friesland, waar zij 16.232 scoorde.

VVD'ers

De VVD'ers Jacques Niederer en Ton Hooijmaijers die een voorkeurscampagne startten, maar deze abrupt moesten beëindigen na de dood van Fortuyn, lijken niet in de Kamer terecht te komen. Hooijmaijers, die vlak voor de verkiezingen alleen nog een advertentie plaatste in de media, scoort 'slechts' zesduizend stemmen in dertien kiesregio's. Brabander Niederer, de nummer 47 op de lijst, heeft in de voor hem belangrijke kieskring Tilburg ruim 5500 kiezers aan zich weten te binnen. "Misschien dat ik alle kieskringen bij elkaar opgeteld ruim 6000 stemmen heb gehaald. Maar dat is helaas niet genoeg om nog in de Kamer te komen'', aldus Niederer, die blij is dat drie kiezers in Markelo op hem hebben gestemd. In de kiesregio Limburg haalde Erica Terpstra, vier jaar terug goed voor 120.000 stemmen, 'slechts' 3754 stemmen.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.