De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
vr 17 mei 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
Over Geld 
Scorebord 
Autotests 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
 
Privé 
 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
Koopjesjager 
---
Met Elkaar 
Dating 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Nieuw team
rechercheurs
op zaak-Vaatstra
Een nieuw team van twintig rechercheurs gaat opnieuw onderzoek doen naar de moord op Marianne Vaatstra uit het Friese Zwaagwesteinde.
Justitie in Leeuwarden heeft hiertoe besloten op voorspraak van een onderzoekscommissie, die het bestaande onderzoeksdossier - van maar liefst 7,5 meter lang - heeft doorgespit op zoek naar nieuwe aanknopingspunten, die over het hoofd zijn gezien in de zoektocht naar de lustmoordenaar.
Uit dat onderzoek blijkt dat er nog meer dan voldoende feiten zijn om onderzocht te worden door een grootschalig onderzoeksteam. Vandaar ook het omvangrijke nieuwe team. Marianne (16) werd op 1 mei 1999 op afschuwelijke wijze verkracht en vermoord in een weiland bij Veenklooster.
Het hernieuwde onderzoek is een klap voor het oude recherchebijstandsteam, dat ruim twee jaar zeer intensief werkte aan de moordzaak. De familie Vaatstra is ,,zeer blij'' met het heropende onderzoek. ,,Vooral dat er een compleet nieuw team op is gezet'', aldus vader Bauke Vaatstra.
Donderdagavond werd het oude team ingelicht door de korpschef Foeke Wagenaar en hoofdofficier van justitie L. den Hollander dat hun werk deels wordt overgedaan door een verse ploeg, gedurende zes maanden.
Het nieuwe onderzoek wordt geleid door een nieuwe officier van justitie, mr. G. Veenstra, en een nieuwe teamleiding om elke kans ,,op bedrijfsblindheid'', zoals justitie dat noemt, uit te sluiten. Wel helpt een oud-lid van de voormalige rechercheploeg bij het thuis raken in de enorme stapels dossiers.
De nieuwe ploeg, onder leiding van de recherchechef uit het politiedistrict Heerenveen, is deze week gestart en volgens bronnen zijn reeds huiszoekingen gedaan.
Justitie zegt dat het ,,accent in het nieuwe onderzoek ligt op 'klassiek' recherchewerk, zoals het horen van nieuwe getuigen en verdachten en het opnieuw verhoren van personen. Of het onderzoek zich uitstrekt tot het buitenland, wil justitie niet zeggen. Eerder was er contact met Engelse opsporingsdiensten in deze moordzaak.
Dna-onderzoek

   
 

door Bart Olmer LEEUWARDEN - Er komt geen grootschalig dna-onderzoek, zoals de familie Vaatstra wenst en waaraan vele duizenden mensen uit de streek rond de moordplaats Veenklooster zouden moeten worden onderworpen.

De nieuwe aanknopingspunten zijn ontdekt door een second-opinion-team, dat het omvangrijke dossier vanaf 14 januari heeft doorgeplozen en gesproken heeft met onder anderen de ouders van Marianne. De familie Vaatstra werd gisterochtend ingelicht dat het hernieuwde onderzoek er ook daadwerkelijk komt. Justitie benadrukt dat het niet vast staat dat dit team wel succes zal hebben.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


vr 17 mei 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.