De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Bondgenootschap
tegen Erik Zabel

   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 21kb)
Erik Zabel (Foto: EPA)
MILAAN - In de katholieke universiteit Largo Gemelli leek het wel of iedereen de les van de laatste vijf jaar begrepen heeft. Wars van de heerschappij van Erik Zabel werd er in de wandelgangen gesproken over een bondgenootschap tegen de Duitser. Enkele Italiaanse ploegleiders overlegden in een oude collegezaal hoe ze de Primavera terug in Italiaanse handen kunnen krijgen. Ze willen weer eens een landgenoot op het podium in Sanremo begroeten. De laatste jaren werd er in de lenteklassieker te passief gereden en daarmee speelde de concurrentie Zabel in de kaart.

Pietro Algeri van de Lampreformatie sprak in het hartje van de Domstad diverse collega's aan. "Ik hoop dat het gevecht al op ruim honderd kilometer voor de finish begint", verklaarde hij later. "Diverse ploegen moeten daar het heft in handen nemen. Dan wordt het een zware klassieker en wordt de wedstrijd niet zoals de afgelopen jaren gedegradeerd tot een sprintersbal. Ik heb diverse ploegleiders aangesproken. Wij zullen in ieder geval niet wachten tot de Cipressa en de Poggio, maar eerder de aanval kiezen."

De ploegen van Fassa Bortolo, Alexia, Panaria, Mercatone Uno, Gerolsteiner, CSC en onder meer Saeco knikten instemmend. Ook op de steun van de Rabobankploeg kan Algeri rekenen. Tevreden constateerde Adri van Houwelingen gistermiddag in Milaan dat er behoorlijk veel wind is. "Hoe zwaarder de wedstrijd wordt, hoe meer kansen wij hebben. Eigenlijk zijn er maar twee à drie ploegen gebaat bij een sprint. Iedereen beseft dat de wedstrijd anders moet worden aangepakt. Met acht renners kun je dat niet, daarvoor heb je een aantal ploegen nodig."

Ook Patrick Lefevere heeft zijn manschappen de opdracht gegeven om met vroege ontsnappingen mee te springen. Het zwaar gehavende Domo-Farm Frites besloot te elfder ure om Johan Museeuw thuis te laten. In de laatste ritten van de Tirreno klaagde de 'Leeuw van Vlaanderen' dat hij last had van de knie waar hij in de Parijs-Roubaix van 1999 hard op viel. "We nemen geen risico's met het oog op de komende klassiekers", verklaarde Lefevere. "Ook Axel Merckx, die in de voorlaatste rit van Parijs-Nice viel en daarna last heeft van zijn rug, sparen we. Noodgedwongen starten we nu met een B-ploeg en zullen we de aanval kiezen. Ik reken vooral op Richard Virenque, Servais Knaven en Max van Heeswijk. Knaven is conditioneel beter dan vorig jaar en Van Heeswijk oogt goed. Al weet je het met Max nooit. Hij kan zomaar iedereen verrassen, maar als het te veel pijn doet kan hij vroeg gelost zijn."

Alle snode aanvalsplannen maken het Telekomkamp niet nerveus. Achteloos haalt Rudy Pevenage zijn schouders op wanneer hij hoort dat Algeri diverse ploegleiders heeft aangesproken. "Bondgenoten? Ja, die zullen er zeker zijn. Maar die zullen ons eerder in de kaart spelen dan dat ze ons in de weg staan. Er zijn hier genoeg Italiaanse ploegen die liever Zabel voor de vijfde keer zien winnen, dan dat er een andere Italiaan met het succes koketteert. Saeco zal er alles aan doen om te voorkomen dat Paolo Bettini wint, terwijl Mapei het nooit toestaat dat Danilo Di Luca zegeviert."

Tactisch heeft Pevenage het plan de campagne al doorgenomen. "Wanneer mannen als Di Luca en Bettini op de Cipressa wegrijden, kunnen wij Alexandre Vinokourov meesturen. Met de eindzege in Parijs-Nice heeft hij zijn huidige vorm bewezen. Hij kan die ontsnappingen neutraliseren en later eventueel zelf winnen. Natuurlijk missen we Gian Matteo Fagnini. Zijn rol wordt overgenomen door Steffen Wesemann, die in de Tirreno heeft bewezen dat hij de bergjes kan overleven en de sprint voor Zabel kan aantrekken."

Samenstelling Rabobank: Dekker, Boven, De Jongh, Kroon, Lotz, Wauters (Bel), Beat en Markus Zberg (Zwi).

Samenstelling Domo-Farm Frites: Knaven, Van Heeswijk, Cretskens (Bel), Hoste (Bel), Cassani (Ita), Milesi (Ita), Konecny (Tsj), Virenque (Fra).

Milaan - Sanremo



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.