De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  Weinig beweging in AEX
   
 

AMSTERDAM - Van vuurwerk leek gisteren op de Amsterdamse beurs geen sprake, maar het spektakel vond dan ook in de coulissen plaats: bij de lokale fondsen. De koersen van Landis en Beter Bed stortten in, het gereanimeerde De Vries Robbé profiteerde opnieuw. Bij de hoofdfondsen waren daarentegen geen opmerkelijke koersbewegingen te zien. De AEX-index sloot 0,4% hoger op 523,35, de Midkap-index kwam uit op 515,75, eveneens een winst van 0,4%.

Veel bedrijfsnieuws onder de AEX-fondsen was er niet. Wel waren er taxaties. Zoals voor Aegon, dat verlaagde winsttaxaties kreeg van de zakenbanken Credit Suisse First Boston (CSFB) en JP Morgan. Als reden noemen de analisten de verwachte lagere winstmarges naar aanleiding van de begin deze maand gepresenteerde jaarcijfers. Aegon klom 0,8% op €27,90.

Ook de andere financiële waarden bleven gisteren redelijk liggen. ING Group eindigde 0,6% in de plus, op €30,54. Fortis eindigde licht in het rood op €25,26, 0,1% lager.

Het gerucht dat ABN Amro de afdeling 'domestic equity' in New York gaat sluiten werd gisteren luider en luider. De bank weigerde commentaar. Volgens bronnen zal ABN komende week de opheffing bekendmaken van het kantoor in New York, waar gehandeld wordt in Amerikaanse aandelen. Op de afdeling zijn ongeveer 300 medewerkers actief. ABN Amro werd gisteren €0,13 duurder op €21,88.

Shell/Koninklijke trekt zich grotendeels terug uit Estland, Letland en Litouwen. Alle benzinestations worden verkocht aan het Noorse olieconcern Statoil. De overnamesom blijft onduidelijk. Volgens Shell waren de benzinestations, 61 in getal, onvoldoende rendabel. De koers van het aandeel Koninklijke steeg op de beurs gisteren 1,2% naar €61,70. Andere stijgers waren Buhrmann (2,3% hoger op €14,84), Gucci Group (1,4% hoger op €106,60) en handelshuis Hagemeyer (2,2% hoger op €25,05).

KPNQwest viel op door toedoen van kredietbeoordelaar Moody's. Deze liet weten de waardering van de kabelaar 'under review' te hebben. Met een mogelijke downgrading voor de boeg, kozen beleggers gisteren eieren voor hun geld. De kabelaar zag de koers met 2,8% slinken op €3,80. KPN ging eveneens omlaag en wel met 3,2% naar €5,75.

Landis Group stortte gisteren 33% in op €1,43. De automatiseerder heeft bij een onderhandse plaatsing van aandelen beleggers foutief en te laat ingelicht. Van Euronext kreeg het gisteren een schriftelijke waarschuwing. Bovendien heeft de automatiseerder eergisteren nabeurs gemeld dat het er niet in is geslaagd om de dealeractiviteiten te verkopen aan Datatec. En dit in combinatie met een winstwaarschuwing over 2001. Aandeelhouders stemden gisteren met de voeten. Ze werden gevolgd door die van Laurus. De in problemen geraakte supermarktketen werd 5% minder waard op €1,71. Randstad leek gisteren nog te profiteren van het nieuws dat Manpower wel brood in een fusie ziet. De uitzender steeg 2,8% tot €17,95.

KLM maakte gisteren bekend dat met Virgin Atlantic "het grootste onderhoudscontract voor derden" uit haar geschiedenis is gesloten. Het contract biedt de KLM voor de komende zes jaar werk aan twaalf jumbo's van de Britse maatschappij, goed voor ruim €200 miljoen. KLM daalde echter met 1,3% naar €17,08.

Op de lokale markt trokken verder Beter Bed, De Vries Robbé en uitgever De Telegraaf de aandacht. Beter Bed omdat het door de matrasvering zakte: met 18% naar €13,25. Investeringsmaatschappij Nesbic ziet af van een bod. Daarmee hebben beleggers niet langer €16 per aandeel in het vooruitzicht.

De Telegraaf heeft in 2001 een verlies van €29,5 miljoen geleden, tegen een winst van €48,5 miljoen in 2000. De verwachting voor 2002 is een winst van meer dan €16,5 miljoen. Voor analisten van Iris reden voor een koopadvies (cijfers beter dan verwacht), voor Delta Lloyd reden voor het advies reduce. Op de beurs steeg De Telegraaf 1% op €20,20.

De Vries Robbé zag gisteren de koers met maar liefst 20,9% stijgen naar €1,10. Het lege beursfonds - momenteel op het 'strafbankje' van de beurs - gaat vreemd vermogen aantrekken en meldde gisteren zijn eerste bouwproject.

Neways (-8,9% op €4,10) plaatste gisteren 640.000 nieuwe aandelen op de markt tegen een koers van €4,75. De Brabantse toeleverancier aan de elektronica-industrie gaf eveneens onderhands een converteerbare achtergestelde obligatielening uit van €3 miljoen. Met de opbrengst gaat Neways zijn lage solvabiliteit verbeteren.

Manno van den Berg



 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.