De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  'Huisboetieks' vol
gestolen spullen

Van onze Rotterdamse redactie

   
 

ROTTERDAM - In diverse steden in ons land blijken zogeheten 'huisboektieks' te zijn gevestigd, waar voornamelijk mensen uit voormalig Joegoslavie hun roofbuit kopen en verkopen. Merkartikelen, soms zelfs nog met het originele prijskaartje van de winkel waar de spullen zijn gestolen eraan vast, liggen voor ongeveer eenderde van de normale winkelprijs in de 'schappen' van deze helingwoningen.

Het gaat daarbij voornamelijk om schoenen en kleding, maar ook kunnen andere zaken zoals dure elektronica in de panden worden 'besteld'.

Dat stellen onderzoekers van de Rotterdamse Erasmus Universiteit in een nog lopend onderzoek. De Rotterdamse wetenschappers spraken in gevangenissen met enkele tientallen criminele Joegoslaven, die onafhankelijk van elkaar bevestigden dat er in ons land van zulke thuiswinkels zijn. De meeste van deze woningen zouden in Rotterdam en Amsterdam zitten.

Volgens de onderzoekers genieten de winkeltjes met de gestolen goederen grote bekendheid onder de Joegoslaven in ons land, maar ook andere bevolkingsgroepen zouden inmiddels langzaam maar zeker tot de klantenkring behoren.

De wetenschappers concluderen dat achter de helingwinkels geen groot, georganiseerd netwerk van winkeldieven en criminelen schuilgaat. Vaak gaat het om inbrekers, die zich met het 'kleinere criminele werk' bezighouden. Binnen de Joegoslavische gemeenschap zijn wel beroepsdieven actief, die met speciaal geprepareerde tassen de winkels ingaan. Door gebruik te maken van deze tassen, die aan de binnenkant bekleed zijn met een soort aluminiumfolie, gaat het alarm bij de winkeldeur niet af. Ook zij zouden voor de bevoorrading van de thuisboektieks zorgen

Overigens ontdekten de Erasmusonderzoekers dat drie van de vier criminelen van Joegoslavische komaf vastzit voor inbraak, diefstal of heling. Het gaat dat voornamelijk om jonge mannen tot dertig, afkomstig uit de Balkanregio.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.