De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Veel emoties bij
Monfort-proces

   
 

door Pieter Nijdam en Dominique Weesie AUCH (Frankrijk) - De eerste dag van het geruchtmakende proces tegen de van viervoudige moord verdachte Kamel Ben Salah heeft gisteren in de stampvolle rechtszaal van het Franse stadje Auch geleid tot hartverscheurende taferelen.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (512x341, 25kb)
De kinderen van de vermoorde echtparen Nieuwenhuis en Van Hulst luisteren geëmotioneerd toe in de Franse rechtszaal.
Tot tranen toe bewogen hoorden de kinderen van de vermoorde echtparen Van Hulst en Nieuwenhuis de aanklacht tegen de 37-jarige klusjesman van Tunesische afkomst.

Hij wordt ervan verdacht in de nacht van 20 op 21 mei 1999 in het nabijgelegen Monfort de vier Nederlanders op beestachtige wijze te hebben afgeslacht.

De zwangere dochter Wendela van Johan en Dora Nieuwenhuis raakte volledig overstuur toen Kamel Ben Salah onder zware bewaking de rechtszaal werd binnengebracht. Het was de eerste keer dat zij oog in oog stond met de vermoedelijke moordenaar van haar ouders.

Marco, de oudste zoon van Artie en Marianne van Hulst, moest diverse malen worden getroost door zijn Nederlandse advocate Jacoba de Jongh-Dunand. In fel contrast met de emotioneel geraakte Marco, Taco en Wendela luisterde de klusjesman met stoïcijnse blik naar de zware beschuldigingen aan zijn adres.

Gewelddadig

De eerste dag van het twee weken durende proces werd Kamel afgeschilderd als een losgeslagen man uit een volledig ontwricht gezin. Reeds op jonge leeftijd kwam hij in aanraking met drugs, geweld en diefstal. Bovendien zou hij met zijn zusters een incestueuze relatie hebben onderhouden. Tegenstrijdige verklaringen van familieleden en zwagers over diens gewelddadige karakter wisselden elkaar in hoog tempo af.

Op één moment werd het zelfs Ben Salah te veel. Toen zijn zus Jeannette verhaalde van de mishandelingen die zij en haar zeer jonge kinderen ondergingen, barstte hij in tranen uit. Tranen van berouw of een geraffineerd toneelspel om de jury te beïnvloeden, wie zal het zeggen?

Een ding is zeker, de twee advocaten Edouard Martial en Gilbert Collard hebben de rechtszaak met hun cliënt zéér nauwkeurig voorbereid. Tot grote teleurstelling van de kinderen Van Hulst en Nieuwenhuis weigerde Ben Salah ook gisteren de viervoudige moord toe te geven. De beide raadsmannen gaan maar voor één ding: vrijspraak.

Bewijzen

Mr. Collard gaf gisteren al een voorschot op de strategie van de verdediging. Hij hekelde de wijze waarop politie en onderzoeksrechter van meet af aan hun pijlen hebben gericht op Kamel Ben Salah. "Waar zijn de harde bewijzen? Dit is niet zomaar een eenvoudige diefstal, het gaat hier om een moordproces. Dan zijn slechts aanwijzingen die in de richting van mijn cliënt wijzen onvoldoende", aldus de raadsman.

Daarentegen twijfelt in Auch bijna niemand aan de schuld van de Kamel Ben Salah, die in 1999 door Artie en Marianne van Hulst als manusje-van-alles werd ingehuurd op hun afgelegen boerderij La Boupillère.

Daags na de barbaarse moordpartij werd op diverse plaatsen met de gestolen creditcards van de Nederlanders voor 10.400 Franse francs (ruim 1600 euro) geld opgenomen. Iedere keer wanneer dit gebeurde, werd Kamel Ben Salah in de buurt gesignaleerd. Bovendien was de verdachte naarstig op zoek naar geld om zijn drugsverslaving te kunnen financieren. Hij gebruikte ten tijde van de moord dagelijks 30 tot 35 gram hasj.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.