De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
za 23 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
Vacatures 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
Alle uitslagen 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   B I N N E N L A N D 
 
  Afluisterzaak Europol
   
 

door Johan van den Dongen en Martijn Koolhoven DEN HAAG - De Europese politieorganisatie Europol in Den Haag is de spil in een omvangrijk afluisterschandaal. Medewerkers beschuldigen hun topman, de Duitser Jürgen Storbeck, ervan dat hij opdracht heeft gegeven tot het afluisteren van telefoongesprekken van personeel en het aftappen van e-mailverkeer.

Ook is volgens medewerkers in opdracht van de Europol-top in privé-computers van functionarissen ingebroken, waarbij privé-documenten zijn bekeken. Eén Europol-functionaris heeft bij justitie in Den Haag aangifte van 'computervredebreuk' gedaan.

De Europol-top lijkt de eigen medewerkers niet meer te vertrouwen nadat vorig jaar een corruptieschandaal op de automatiseringsafdeling aan het licht kwam. Uit het rijksrechercheonderzoek dat naar deze affaire is ingesteld, is inmiddels duidelijk geworden dat functionarissen van de IT-afdeling enkele miljoenen Europol-euro's naar de Caraïben hebben weggesluisd.

Het hoofd van de IT-afdeling, de Fransman Nicolaas P., is inmiddels ontslagen. Zijn baas, hoofd automatisering en deputy-director, de Engelsman David Valls-Russell, heeft een gouden handdruk gekregen van naar verluidt €500.000. De Italiaan Emanuelle Marotta, die lange tijd kennis droeg van de fraudezaak zonder in te grijpen, is teruggestuurd naar Italië.

Terwijl de spanningen binnen de prestigieuze politieorganisatie oplopen, lijkt Jürgen Storbeck als 'keizer Europol' over zijn onderdanen te regeren. Deze volgens insiders ongezonde machtspositie van Storbeck (salaris €13.000 netto per maand) gaat zo ver dat hij persoonlijk lijkt te beslissen over het al dan niet verlengen van contracten en het uitdelen van salarisverhogingen.

Daarbij komt dat de rechtspositie van het personeel buitengewoon zwak is. Door de oplopende spanningen zijn 120 Europol-medewerkers, van allerlei nationaliteiten, plotseling lid van de Nederlandse Politiebond (NPB) geworden.

"Het geeft aan dat deze mensen verwachten dat ze ons nodig hebben", stelt NPB-voorzitter Hans van Duin. "De spanningen lopen op binnen de organisatie, dat is duidelijk. Voorzover meneer Storbeck het nog niet heeft begrepen, moet hij het signaal oppakken. Anders gaat het fout."

Over de positie van Storbeck zegt hij: "Ik heb niet de indruk dat de democratische controle op Europol en/of de directeur goed is geregeld. De positie van directeur is redelijk onaantastbaar. Het is een kwestie van tijd, hij gaat er last van krijgen, wij komen binnen."

Ook de NPB-voorman hebben de verhalen bereikt dat medewerkers door de leiding zijn afgeluisterd en dat er in privé-computers is ingebroken. Van Duin: "Ik heb dat ook gehoord, maar ik kan er niet meer over zeggen, want dat zou mensen in de problemen brengen." Over het rijksrechercheonderzoek en het wegsluizen van miljoenen euro's Europol-geld zegt hij: "Dat heb ik gehoord."

Volgens Van Duin hebben enkele medewerkers zich schriftelijk tot minister Korthals (Justitie) gewend om melding te maken over de problemen binnen Europol. "En de minister reageert niet. Buitengewoon onverstandig", aldus Van Duin.

Het personeelscomité van Europol, een soort ondernemingsraad, heeft volgens Van Duin geen enkele bevoegdheid en gaat in feite alleen over "de kleur van het toiletpapier". Op 18 april houdt de Nederlandse Politiebond een oprichtingsvergadering van de nieuwe afdeling voor de Europol-medewerkers.

De woordvoerder van Storbeck ontkent de beschuldigingen over afluisteren en aftappen in alle toonaarden. Volgens de zegsman verloopt alles met de grootst mogelijke "transparantie''. De oplopende spanningen binnen de organisatie verklaart hij door het feit dat de contracten van veel Europol-medewerkers aflopen. "Zo is dat in de Europol-conventie vastgelegd. Ze hebben de weg naar de NPB gevonden om de arbeidsvoorwaarden goed te regelen."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


za 23 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.