De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
do 7 maart 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
Alle uitslagen 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Alle uitslagen, standen, programma's 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Danssport kan wel
een impuls gebruiken

   
 

Van onze speciale verslaggeefster AMSTERDAM - De danssport is op dit moment erg populair in Nederland. De ruim 350 dansscholen zijn dan ook overvol. Dat dansen niet alleen leuk is om te doen, maar ook om naar te kijken blijkt wel uit het feit dat de kaarten voor het 21ste Siebrand World Trophy Latin American in het Kurhaus in Scheveningen al zo goed als uitverkocht zijn.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 16kb)
De danssport is op dit moment erg populair in Nederland. De ruim 350 dansscholen zijn dan ook overvol.
"Het is een imposant spektakel van glitter en glamour. Tien paren uit negen landen zijn uitgenodigd om aanstaande zaterdag voor de prestigieuze eerste plaats te strijden", aldus David Simon, organisator van het evenement. "Veel topparen hopen uitgenodigd te worden. Je kan het vergelijken met de grandslamtoernooien binnen het tennis. Van de twintig winnaars die we hebben gehad zijn er zestien later ook wereldkampioen geworden. Een prima opstap dus voor de Nederlandse paren die aan het dansfestijn in het Kurhaus deelnemen."

Een van de deelnemende paren is Bas van de Zanden (21) en Laura Haffner (20). Sinds een jaar vormen ze zowel dansend als in de liefde een koppel. In Scheveningen hopen ze op een plaats bij de eerste vijf. Van de Zanden: "We hebben al een aantal keren in de finale van een internationaal toernooi gestaan. Gezien onze ranking hebben we goede kansen, maar het blijft een jurysport en we hebben op de Olympische Spelen bij het kunstrijden kunnen zien dat het er daar niet altijd eerlijk aan toe gaat."

Volgens Simon hebben de Nederlandse deelnemers mogelijkheden om tot de finale door te dringen. "Grote kanshebbers voor de overwinning zijn het Sloveense paar, Matej Krajcer en Jana Lesar, het Hongaarse paar, Maurizio Vescovo en Melinda Torkgyorgy en het Poolse paar, Krystof Huboj en Ewa Szabatin. De Nederlandse paren, naast Van de Zanden en Haffner, Neil Jones en Lorna van Dijk en Arjen Mooijweer en Monique Broekmeulen hebben, mits ze bij elkaar blijven, zeker de potentie om wereldtoppers te worden. Van de Zanden en zijn partner staan op dit moment 39ste in de wereld. Gezien het feit dat ze pas een jaar samen zijn en de wereldranglijst uit zo'n dertienhonderd paren bestaat is dat erg goed."

Hoewel Nederland een rijke danstraditie kent, is er op dit moment nog een gat met de wereldtop. Een krachtige impuls in de vorm van sportief succes zou dan ook zeer welkom zijn. Simon: "De waarden en normen in Nederland zijn de afgelopen jaren een beetje vervaagd. Waar ouders hun kinderen vroeger op dansen deden, gebeurde dit de laatste tijd niet meer. Nu komt het weer terug.

Volgens veel ouders hoort het toch bij de opvoeding. Het gevolg is wel dat andere landen ons voorbij zijn gestreefd. Vooral de Oostbloklanden zijn op dit moment goed. Ook is de begeleiding van de topparen in Nederland in mijn ogen beneden peil. Waar buitenlandse paren naar een WK of EK afreizen met een compleet begeleidingsteam van een man of vijf, verschijnen de Nederlanders vaak met hun moeder en coach. Niets ten nadele van zo'n moeder, maar de begeleiding is natuurlijk summier. Als we aansluiting willen, moeten we professioneler met deze sport omgaan."

Van de Zanden en Haffner zijn die professionele weg al ingeslagen. "We trainen elke dag twee tot drie uur. Naast het oefenen van de verschillende Latijnse dansen, Cha-cha, Samba, Rumba, Paso Doble en Jive, zijn we vaak in het krachthonk te vinden. Hoewel onze trainer Jan Zwijssen ons veel leert, moeten we af en toe wel in het buitenland trainen. In de Oostbloklanden zitten zulke goede trainers. Eens in de drie maanden proberen we naar het buitenland te gaan. In Slovenië hebben we ons op de komende World Trophy voorbereid. Dit betalen we nu uit eigen zak. Als we dit jaar Nederlands kampioen worden, kunnen we rekenen op een kleine maandelijkse bijdrage van de bond. Toch doen we het daar niet voor. Het is leuk. Over een paar jaar hopen we een aansprekende titel te pakken. Misschien beleven we aanstaande week in Scheveningen een eerste aanzet tot wat hopelijk een mooie carrière gaat worden."




 

zoek naar gerelateerde artikelen


do 7 maart 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.