De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Parisienne DB draaft van beter naar best
Een 'straatje'
voorsprong

Van onze medewerker

   
 

LANGEZWAAG - "Kampioen worden. Bij de eigenaar-trainers én rijders", meldt Sjoukje Wagenaar zonder een seconde bedenktijd. Het antwoord op de vraag waar het sportief-zakelijke doel dit jaar zo ongeveer zal liggen komt er vechtlustig uit. De claim op twee nationale titels lijkt in februari, met nog een lang seizoen in en voor het vizier, ietwat gedurfd. Maar Wagenaar komt zeker van haar zaak over. De sulkyrijdende Friezin uit Langezwaag, van het type 'doorzettertje van huis uit', lijkt het nadrukkelijk te gaan maken.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (284x426, 18kb)
Sjoukje Wagenaar (Foto: Telegraaf sport)
De blonde drafsport-practica is beroepsmatig eigenaar-trainer en rijdster. Haar 'stal', vijf viervoeters onder de hoede, zet momenteel een dravertje in van een kwaliteit die de concurrentie voorlopig mag vrezen: de 4-jarige, gestaag in de ranking stijgende Parisienne DB. Op Alkmaar ijlde de merrie over sprintafstand, zeer recent, oppermachtig en volgens algemene verwachting der wedders, naar huis. Zij zette en passant met 1.18 de snelste tijd van de avond neer. De gaandeweg verbouwereerde concurrentpikeurs werden op een 'straatje' afstand gezet. Het strijdplan slaagde aldus optimaal. Het in wezen simpele concept, vertrekken, gas geven en doorrijden zou zeer wel mogelijk nog een aantal koersen de concurrenten minder goed uitkomen. Daar twijfelt Sjoukje, alsmede partner Hans, niet aan.

"Parisienne wilde er in het begin nou niet echt veel van weten. Zij had in training ruim de tijd nodig voordat ze haar talent kon tonen", zegt Sjoukje Wagenaar. "Maar vooral haar startsnelheid werd een echt wapen. Ik denk wel dat de ideale trainingsfaciliteiten ook een grote rol spelen. Sinds september vorig jaar staan onze paarden op het bedrijf van Henk Hamming in Oudeschoot. Daar kan optimaal professioneel gewerkt worden."

Hartslagmeting van de paarden tijdens training, frequent bloedonderzoek; het is tegenwoordig in een beetje professionele drafsport de normaalste zaak van de wereld. Hoog geeft de aanstaande kampioene voorts op van begeleiders en leermeesters. De visie van Gert Bakker en mentale support van vader, geboren drafsportliefhebber, zijn minstens zo belangrijk als het genoten en afgemaakte onderricht te Deurne op de hippische school, volgens Sjoukje.

Afgelopen zaterdag was het op de piste van Wolvega onder zeer winterse omstandigheden alweer raak, nu met de import Southside Girl, een Zweedse van origine. De merrie die al zo'n 26 starts in de benen had, won nog niet eerder. En kon, na een tactisch goed ritje, met Wagenaar haar eerste ererondje verzorgen.

Met waardering wordt in de sport richting vrouwelijke rijders traditioneel nogal zuinig omgesprongen.

Daar brengt Wagenaar een minuscuul beetje verandering in.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.