D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T

De Nooijer houdt hockeyteam met winnende goal in de race (2-1)
De redder
van Oranje

KUALA LUMPUR - Grote spelers brengen altijd iets extra. Teun de Nooijer is een van de beste, zo niet de beste hockeyer van de wereld. Vier jaar geleden bezorgde hij Nederland met een gouden goal tegen Spanje twee minuten voor tijd de wereldtitel. Gisteren, tegen de felle, maar op het laatst kapot gespeelde Argentijnen, hield hij met een zeer belangrijk winnend doelpunt (2-1) in de allerlaatste minuut Oranje in de race voor prolongatie van diezelfde titel.

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 11kb)
Teun de Nooijer is door het dolle nadat hij Oranje voorbij Argentinië heeft geschoten. Een gouden treffer. (Foto: ANP)
Maar wat scheelde het gisteren weinig of de achterstand op de concurrenten in Poule A Duitsland (3-0 zege op Zuid-Afrika) en Pakistan (3-2 winst tegen België) was tot twee punten opgelopen.

De Nooijer werd dus op de valreep de luid bejubelde matchwinner. En ofschoon de zwaar bevochte overwinning voor de poorten van de hel werd weggesleept, was die triomf zeker niet onverdiend. Want Oranje kreeg na een moeizame start het heft in de tweede helft volledig in handen. Het grote euvel was echter, dat de kansen (Klaver, van Wyk, Eikelboom) niet werden benut. Coach Bellaart was na afloop dan ook een opgelucht man. "De goal van Teun was een enorme bevrijding, maar wat hebben we er hard voor moeten werken. Qua kansen wat het verschil groter dan de 2-1 uiteindelijk aangeeft. In de laatste twintig minuten zaten de Argentijnen er dwars doorheen, maar na afloop waren wij ook behoorlijk kapot."

En Remco van Wyk voegde daar nog aan toe: "Echt helemaal uitgeput ben ik nog niet, maar na negen wedstrijden in dit wereldkampioenschap denk ik wel, dat ze me op een stretcher naar het vliegveld kunnen dragen."

Telkens weer komt de hitte in het snikhete Kuala Lumpur ter sprake. Van Wyk: "De Belgen hadden tijdens hun wedstrijd 's middags om vier uur een thermometer in de schaduw onder hun dug-out gelegd en die wees 46 graden Celsius aan."

Nederland speelt altijd moeilijke wedstrijden tegen Argentinië. In dat team komen drie spelers uit die in de Nederlandse competitie actief zijn. Lombi en Caldas voor Klein Zwitserland en Zylberberg voor Hurley. De ploegen kennen elkaar door en door, maar Oranje heeft altijd de handen vol aan de Zuid-Amerikanen, die pas op het allerlaatste moment naar Maleisië konden vertrekken. Geldgebrek in het door een economische crisis getroffen land was de oorzaak dat Canada zich als reserve al bij de beste zestien hockeylanden van de wereld waanden. Op de valreep konden de Argentijnen echter alsnog een sponsor vinden, die bereid was om dertigduizend Amerikaanse dollars op tafel te leggen.

Desondanks (Oranje heeft een veel betere voorbereiding op dit WK achter de rug) kwam de ploeg van Bellaart gisteravond in de problemen doordat het slecht aan de wedstrijd begon. Een voorsprong met twee doelpunten verschil zou Argentinië - dat zich vier jaar geleden niet voor het WK in Utrecht had weten te plaatsen, maar in het afgelopen kwalificatietoernooi alle acht wedstrijden won - in de eerste helft niet hebben misstaan.

In het bijna lege stadion (de Maleisiërs komen alleen in groten getale voor hun eigen wedstrijden opdraven) zaten nog geen duizend toeschouwers en die zagen Argentinië brutaal, maar volkomen terecht de leiding nemen door Lombi. Een 'lucky goal' van Ronald Brouwer na een keiharde vrije slag van Jeroen Delmee (de bal veranderde plotseling van richting) bracht in de zeventiende minuut de gelijkmaker op het scorebord.

In de tweede helft verzette Oranje de bakens, maar "aan het doelsaldo werken", zoals KNHB-vice-voorzitter Koos Formsma voor de wedstrijd optimistisch had geopperd, kwam weinig terecht omdat Nederland veel te veel kansen onbenut liet. Tot de allerlaatste minuut aanbrak. Lomans mocht toen de tweede Nederlandse strafcorner nemen, maar die werd niet goed gestopt. De Hagenaar speelde de bal vervolgens blind op Teun de Nooijer, die zich geen moment bedacht en doeltreffend uithaalde (2-1).

De rustdag van vandaag ziet er door dat doelpunt een stuk prettiger uit in het Nederlandse kamp. Vroeg naar bed moeten de spelers vandaag wel degelijk, want woensdag gaat om 05.00 uur de wekker, omdat Oranje dan al om 08.00 uur zijn derde wedstrijd tegen België speelt.

Groep A: Nederland - Argentinië 2-1 (1-1). 11. Lombi 0-1 (sc), 17. Ronald Brouwer 1-1, 69. De Nooijer 2-1. Overige uitslagen: Pakistan - België 3-2 (1-1), Duitsland - Zuid-Afrika 3-0 (2-0).

Stand: 1. Duitsland, Pakistan 2-6 (8-2), 3. Nederland 2-6 (6-1), 4. Spanje 2-6 (5-1), 5. België 2-0 (2-5), 6. Argentini e 2-0 (3-7), 7. Nieuw-Zeeland 2-0 (1-7), 8. Zuid-Afrika 2-0 (0-8).