De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   T E L E G R A A F   T E L E S P O R T 
 
  Judoreus kan problematiek rond statuten en reglementen niet oplossen, maar:
Compliment van "president"
doet Anton Geesink goed

   
 

SALT LAKE CITY - Met een bijzonder goed gevoel pakt Anton Geesink vandaag, een dag later dan de Nederlandse ploeg, zijn koffers om Salt Lake City te verlaten. Op de afsluitende IOC-sessie kreeg de Nederlander een in het openbaar uitgesproken compliment van "president" Jacques Rogge. "Hij zei dat het mede namens mij zo goed was verlopen."

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 23kb)
Anton Geesink is een zeer tevreden mens omdat ,,president" Jacques Rogge hem in het openbaar een compliment maakte over zijn inspanningen. (Foto: ANP)
Het streelde de voormalige judoreus, die in eigen land vaak wordt gezien als een lastig iemand. Geesink was in Salt Lake hoofd gedelegeerde. Dagelijks kreeg hij zo'n zestig rapporten binnen, die in korte termijn verwerkt en geanalyseerd moesten worden. "Waar nodig hebben we de knelpunten meteen opgelost."

Al langer neemt Geesink bij de Olympische Spelen de betreffende taak voor zijn rekening, maar zelden kreeg hij er in de openbaarheid waardering voor. "Deze keer is de Nederlandse staatssecretaris van Sport langs geweest om zich over mijn taak te informeren. Ook kwamen twee bestuursleden van NOC*NSF. Dat heeft me goed gedaan."

Geesink sprak meerdere keren met IOC-voorzitter Jacques Rogge, een keer samen met staatssecretaris Vliegenthart. Links en rechts maakte hij van de mogelijkheid gebruik de in zijn optiek grote problemen over de statuten en reglementen van de sportkoepel aan te kaarten. "Ik had gehoopt dat NOC*NSF de zaken met mij hier definitief wilde oplossen. Die kans hebben ze voorbij laten gaan. Heel jammer."

Geesink zal zijn kruistocht voor meer oud-atleten en bestuurders van de bonden in het college van de sportkoepel blijven voortzetten. "Ik heb geen keus. Van het poldermodel ben ik geen liefhebber. Dan zegt men: Ach, die Geesink heeft al met de laatste drie voorzitters van NOC*NSF overhoop gelegen. Als het moet zal ik ook met de komende tien voorzitters overhoop liggen. Totdat de zaken goed zijn opgelost."

De sportkoepel kwam richting IOC met enige voorstellen, die door Geesink als ontoereikend worden gezien. "Ze gaan er probleemloos aan voorbij dat de statuten nog steeds op zeventien punten niet kloppen. Zolang dat het geval is, is het toch mijn taak als Nederlands IOC-lid mij hiertegen te blijven verzetten."

Prachtig vond Geesink de wijze waarop namens de atletencommissie vier topsporters in het IOC werden gekozen. "Na een harde verkiezingsstrijd, zoals het hoort. Kijk eens naar de erelijst van die mensen, geweldig toch. Allemaal hebben ze een reeks wereldtitels en medailles achter hun naam."

"En in Nederland", vraagt de Utrechter zich nog maar eens af. "Bestuurders leven in de anonimiteit. Er is geen sprake van betrokkenheid met de sport. Tijdens de Spelen komen ze ineens uit hun schuilplaats te voorschijn om te zeggen hoe het moet. Dat pikken de sporters niet. Dat is volgens mij ook de enige reden waarom hier niemand de Nederlands vlag wilde dragen bij de openingsceremonie."

Het waren, zegt Geesink evaluerend, de beste Spelen ooit gehouden. Dat maakte voor hem alles goed. "De wijze waarop men hier met de veiligheid, met het transport is omgegaan was van zeer hoge kwaliteit. Wat ik er wel aan wil toevoegen is dat ook de Nederlandse atleten fantastisch hebben gepresteerd. Ik heb er van genoten in de spraarzame uurtjes dat ik tijd had om naar de wedstrijden te gaan kijken."

Het werk voor Geesink zit er nog niet op. De komende twee maanden zal hij samen met zijn "rechterhand" Martin Franken de koffers vol mee naar Utrecht gesleept materiaal verder uitwerken. De bevindingen zullen uiteindelijk aan het dagelijks bestuur van het IOC in Lausanne worden toegelicht. "We zijn nog wel even bezig", zegt Geesink.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.