De Telegraaf-iDe KrantNieuwsLinkSportLinkDFT.nlDigiNieuwsCrazyLife
di 26 februari 2002  
---
Nieuwsportaal
---
Uit de krant 
Voorpagina Telegraaf 
Binnenland 
Buitenland 
Telesport 
Financiële Telegraaf 
Archief 
ABONNEER MIJ 
---
En verder 
De euro 
PC Thuis 2001 
Begroting 2002 
De prins en Maxima 
Over Geld 
Fiscus 2001 
Scorebord 
Auto op vrijdag 
Filmpagina 
Woonpagina 
Reispagina 
Jaaroverzicht 2001 
---
Ga naar 
De Olympische Winterspelen van Salt Lake City 
AutoTelegraaf 
Reiskrant 
Woonkrant 
VacatureTelegraaf 
DFT 
CrazyLife 
Weerkamer 
Al onze specials 
Headlines 
Wereldfoto's 
Wereldfotos 
Reageer op 't nieuws 
---
Kopen 
Speurders 
De scherpste prijzen 
bij ElCheapo 
---
Met Elkaar 
Netmail 
Ontmoet elkaar 
bij Nice2Meet 
---
Mijn leven 
Vrouw & Relatie 
AstroLink 
Uw horoscoop vandaag 
De Psycholoog 
---
Contact 
Abonneeservice 
Advertentietarieven 
Mail ons 
Over deze site 
Bij ons werken 
Het huwelijk van de prins en Máxima 
Alle uitslagen, standen, programma's 
[terug]
 D E   F I N A N C I Ë L E   T E L E G R A A F 
 
ACTUEEL FINANCIEEL NIEUWS: WWW.DFT.NL
  'Overnamebod van KPN op Euroweb veel te laag'
   
 

Klik op de foto voor een afbeelding op volle grootte (426x284, 12kb)
KPN heeft de directie van internetbedrijf niet gevraagd in te stemmen met het overnamebod. (Foto: REUTERS)
AMSTERDAM - Het overnamebod dat KPN vorige week heeft uitgebracht op het internetbedrijf Euroweb International is veel te laag. Dat vindt een groep aandeelhouders van Euroweb.

Volgens Frans Faas van het adviesbureau Interfaas, dat de groep vertegenwoordigt, ligt het bod van KPN zelfs lager dan de hoeveelheid kapitaal die Euroweb in kas heeft. "Dit is een unicum in overnameland", stelt Faas.

KPN heeft reeds een belang van 52,8% in Euroweb, een houdstermaatschappij van vier internetaanbieders voor zakelijke klanten in Hongarije, Slowakije, Roemenië en Tsjechië. Het Nederlandse telecomconcern wil Euroweb van de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq halen door de overige aandeelhouders voor $10,5 miljoen uit te kopen. Dat komt overeen met $2,25 per aandeel.

Uit een document dat KPN bij de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft gedeponeerd, blijkt echter dat het internetbedrijf momenteel beschikt over $16 miljoen aan kasgeld en effecten. "Dat is meer dan $3 per aandeel Euroweb", rekent Faas voor. "Het bod van KPN is dan ook veel te laag."

Bij de aankondiging van het overnamebod heeft KPN vorige week zelf aangegeven dat de overname geen negatieve invloed zou moeten hebben op zijn kaspositie. Volgens Faas maakt dit duidelijk dat het telecomconcern in feite probeert geld toe te krijgen bij het kopen van Euroweb. "Tot die conclusie kom je als KPN stelt dat zijn liquiditeitspositie niet aangetast raakt, terwijl het de overname in contanten wil betalen."

Op de Nasdaq wordt er op gespeculeerd dat de overnamepoging van KPN gaat mislukken. Het aandeel Euroweb noteerde gisteren namelijk behoorlijk hoger dan het KPN-bod van $2,25.

KPN wil het overnamebod doorzetten als minimaal 90% van de Euroweb-aandelen worden aangemeld. Als dat slaagt, wordt Euroweb vervolgens samengevoegd met de Hongaarse KPN-dochter Pantel. Topman Paul Smits heeft vorig jaar al aangegeven dat Pantel op termijn van de hand wordt gedaan om daarmee de miljardenschuld van KPN verder terug te brengen.

Opmerkelijk is dat KPN de directie van Euroweb niet heeft gevraagd om in te stemmen met de overname. Ook heeft het telecomconcern geen externe fairness opinion laten uitvoeren naar de eerlijkheid van het bod.

Faas is slecht te spreken over de opstelling van KPN. "Ze nemen een houding aan van: 'Wij hebben toch de meerderheid in Euroweb. Dus u als minderheidsaandeelhouder hebt niets te zeggen'. Ik vind dat KPN zich hiermee schuldig maakt aan corporate raider-activiteiten."

Hij denkt dat weinig aandeelhouders bereid zullen zijn hun stukken Euroweb aan KPN aan te bieden. "Als je er nu op de Nasdaq al meer voor kunt krijgen, zul je wel gek zijn om ze aan te melden."

Uit het SEC-document waarin KPN het overnamebod toelicht, blijkt dat in december 2000 is overwogen om Pannon te laten overnemen door Euroweb. Twee maanden later blies KPN dit plan echter af.

Het concern vond dat de leiding van Euroweb de waarde van het eigen bedrijf ten opzichte van Pantel te hoog inschatte. Ook slaagde de Hongaarse telecombedrijf er destijds in een nieuwe kredietfaciliteit af te sluiten. Daardoor viel eveneens een belangrijke reden voor de overname weg.

KPN heeft het meerderheidsbelang in Euroweb in februari 2000 verworven voor $16,3 miljoen. Dat komt overeen met een bedrag van ongeveer $7,90 per aandeel.

KPN wilde gisteren geen toelichting geven op de overnamepoging. "Ik kan op dit moment niets toevoegen aan wat we vorige week al hebben bekendgemaakt", liet een KPN-woordvoerder weten. Op het hoofdkantoor van Euroweb in New York was niemand bereikbaar voor commentaar.




 

zoek naar gerelateerde artikelen


di 26 februari 2002

[terug]
     
© 1996-2002 Dagblad De Telegraaf, Amsterdam. Alle rechten voorbehouden.